O fetiță în vârstă de 9 ani, din Vășcăuți, a primit, luni, șansa la o viață normală, în urma unei intervenții chirurgicale dificile realizate de chirurgul Gelu Duprii, de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Narcisa s-a născut cu „buză de iepure” și de la vârsta de 2 luni se află în plasament maternal la asistenta maternală Alina Costiuc, din Vășcăuți. Alina are doi fii, unul în vârstă de 16 ani și unul de 13 ani, dar a spus că a fost impresionată de multiplele probleme medicale ale micuței și a decis să facă tot ce îi stă în puteri ca să o ajute. De când avea fetița 4 luni, a început să o ducă la diferiți medici pentru tratament, iar în ultimii ani a beneficiat de susținerea și ajutorul Asociației „Teona Ariana” Suceava, implicată în susținerea persoanelor cu dizabilități. Astfel, Narcisa a ajuns la mai multe clinici din Iași și din Cluj, unde a fost operată de trei ori, dar defectul la os a rămas vizibil. „După 4 ani de umblat prin alte județe, am aflat că avem la Suceava un doctor care poate rezolva problema, domnul doctor Duprii. Acum trei săptămâni l-am contactat și azi a operat cu succes fetița”, ne-au spus reprezentanții asociației.
· Fetița nu mai putea vorbi, mesteca și înghiți, astfel că operația a devenit o urgență
Medicul specialist în chirurgie orală și maxilo-facială Gelu Duprii a declarat, luni, că intervenția chirurgicală a fost o urgență deoarece Narcisa nu mai putea vorbi, comunica doar prin semne, și nu mai putea mesteca și înghiți. „Intervenția trebuia să fie realizată pentru a facilita cât mai rapid înghițirea, vorbirea și masticația, extrem de importante pentru dezvoltarea copilului”, a arătat dr. Duprii.
Luni dimineață, doctorul a intrat cu Narcisa în sala de operații, împreună cu colegul său, medicul specialist Vlad Covrig, și vreme de mai bine de două ore a tăiat și a îndepărtat partea de os maxilar afectată, a închis canalul de comunicare dintre gură și nas și a corectat estetic defectul operator, rezultatul fiind unul de succes.
„Intervenția este o premieră pentru Spitalul Județean Suceava, iar particularitatea cazului este reacția medicală imediată într-o situație disperată, în care pacientul nu reușeste să se alimenteze corect și să vorbească. Evoluția va fi una favorabilă, prognosticul este bun și tratamentul ulterior va fi realizat în colaborare cu medicul ortodont”, a declarat dr. Duprii. Medicul a mai spus că, din păcate, afecțiunea pe care a avut-o Narcisa este tot mai des întâlnită în rândul nou-născuților, însă „Spitalul Județean Suceava poate fi pe harta centrelor unde se poate trata”.