Pr. prof. univ. dr. habil. Constantin-Valer Necula, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a primit vineri, 3 februarie 2023, la Suceava, Ordinul „Crucea Bucovinei”, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Distincția din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic i-a fost oferită părintelui Constantin Necula de către pr. dr. Constantin Oprea, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial, în cadrul Conferinței „Întâmpinarea tinereții cu Hristos”, ediția a II-a, desfășurată în Aula Magna a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
La eveniment au participat sute de tineri, care au marcat în acest fel și Ziua Internațională a Tineretului Ortodox. Acțiunea cultural-educațională a fost moderată de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie, inițiator și coordonator al evenimentului, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural și Sectorul Media și Comunicare ale Centrului Eparhial și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.
- Creștinismul din sufletul fiecăruia să nu îmbătrânească
Invitatul special, părintele Constantin Necula le-a vorbit tinerilor despre „cum să ieșim în întâmpinarea lui Hristos prin grija purtată aproapelui, dar și despre cea dintâi vizită a sa în Bucovina și despre prima cruciuliță albastră primită în dar la Mănăstirea Putna de la starețul sfântului locaș la acea vreme, viitorul Înaltpreasfințit Părinte Arhiepiscop Pimen, vrednic de pomenire. Părintele Constantin Necula i-a îndemnat pe cei prezenți să facă în așa fel încât Creștinismul din sufletul fiecăruia să nu îmbătrânească și a făcut un apel la trăirea cu bucurie a tinereții indiferent de vârstă. A urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia s-au împărtășit mărturii despre căutarea și descoperirea lui Hristos, despre relația tinerilor cu Biserica, precum și despre credința în ajutorul pe care Dumnezeu îl oferă neîncetat”, conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
- Momente artistice
Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, din Vicovu de Sus, coordonat de prof. Vasile Schipor, a susținut recitalul „Dragostea de neam și țară”, care a cuprins cântece și poezii patriotice. Evenimentul a cuprins și o expoziție: „Tinerețe – Cruce – Bucurie”, o galerie de cruci sculptate și pictate de elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”Suceava. Printre elevii implicați în proiect se numără Ilinca Damaschin, Andreea Georgescu, Mihai Hromei, Sami Ieremie, Patricia Lupu, Alexandra Papuc, Ines Runcan, Alex Stavarachi, Ibis Stoenescu, Emima Vrăbioru, coordonați de prof. Gabriela Parascheva Hisem.
Un alt moment important pregătit de organizatori a fost și Panelul olimpicilor, „Cerurile-n cărți, la îndemână”, multiplă prezentare de carte, cu participarea elevilor suceveni premianți la etapele naționale, nivel gimnaziu și liceu, ale Olimpiadei Naționale de Religie, Cultul Ortodox, 2022. Opt cărți ale părintelui Constantin Necula au fost recenzate de către elevii premianți în cadrul Olimpiadelor de Religie, „tineri care s-au remarcat prin aplecarea spre profunzimea teologică și prin pasiunea pentru literatura sacră”. S-au remarcat elevii: Samuel Ungurean, Maria Bruja, Maria Acasandrei, Albert Cristian Apetrei, Teodora Derevlean, Maria Molea, Maria Rotar și Ana Maria Pintilei. Acțiunea s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite cu generozitate de părintele Constantin Necula.