Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a demis-o din funcție pe directoarea Școlii Gimnaziale Zamostea ca urmare a conflictelor permanente și disensiunilor dintre aceasta și oamenii școlii.
Consiliul de Administrației al instituției a hotărât eliberarea acesteia din funcție, începând cu data de 3 februarie, cu 8 voturi ”Pentru” și 4 voturi ”Împotrivă”, demiterea acesteia fiind votată anterior și de Consiliul de Administrație al școlii.
Interimatul de la Zamostea va fi asigurat de un membru al CA al școlii, până la numirea unui nou manager școlar, directoarea Dana Botezatu urmând să revină la catedră.
· CA al școlii votase demiterea încă de la începutul lui decembrie
Din luna ianuarie a anului trecut, de când Dana Botezatu și-a început mandatul la conducerea unității, școala din Zamostea a stat pe un butoi de pulbere.
Plângerile din partea oamenilor școlii au curs în ultimele luni, aceștia reclamând că se simt hărțuiți, mustrați permanent, urmăriți, iar stilul de management al directoarei este unul autocratic, care nu lasă loc de comunicare, consultare sau colaborare. Angajații au transmis pe diferite căi, inclusiv către Inspectoratul Școlar, că atmosfera din școală este una tensionată, tulburătoare, deciziile se iau fără a fi argumentate și fără a se ține cont de opiniile profesorilor sau angajaților.
Timp de un an de zile, conflictul de la Școala Gimnazială Zamostea a escaladat de la zi la zi, corpul profesoral întreprinzând mai multe demersuri pentru demiterea directoarei.
· Demisă la a 3-a încercare
În decembrie anul trecut, Consiliul de Administrație al școlii și Consiliul Profesoral au votat demiterea directoarei, însă Inspectoratul Școlar hotărâse păstrarea acesteia în funcție, sub supraveghere, decizie care a revoltat comunitatea școlară de la Zamostea. În două ședințe ale IȘJ a fost votată menținerea în funcție a acesteia.
Joi, 2 februarie, CA al Inspectoratului Școlar s-a întrunit din nou și a hotărât eliberarea din funcției a prof. Dana Botezatu, având în vedere Art. 258, aliniatul 5 din Legea Educației (Directorul unităţii de învăţământ de stat poate fi eliberat din funcţie prin hotărârea consiliului de administraţie, cu votul a 2/3 dintre membri).
„În sfârșit s-a făcut dreptate, ne-am luat o piatră de pe inimă. Situația nu putea continua, era în defavoarea tuturor, a elevilor inclusiv. La Zamostea a fost teroare, stres, școala nu putea evolua în acele condiții. Cum se va întoarce ea la catedră, lângă colegii ei învățători? De acum lucrurile se vor așeza”, ne-a declarat un cadru didactic.