Sucevenii care locuiesc în cele peste 2000 de apartamente și garsoniere din zona Gării Burdujeni au rămas în plină iarnă, la temperaturi negative, fără căldură și apă caldă, de două zile și două nopți.
Avaria apărută la conducta principală de termoficare care alimentează zona respectivă (inclusiv cartierul ANL Privighetorii), cu șase asociații de proprietari, nu a putut fi remediată nici în cursul zilei de luni, deși s-au făcut săpături în mai multe zone și s-au înlocuit 25 de metri de conductă.
Intervenția s-a făcut manual în cea mai mare parte, pe o proprietate privată, traversată de conducta de termoficare, abia după ce s-a trecut de gardul locuinței săpăturile fiind continuate cu ajutorul unui utilaj special.
Numai că înlocuirea celor 25 de metri de conductă pe tur nu a rezolvat problema, așa cum se credea inițial, pentru că în timpul săpăturilor s-a constatat că porțiunea similară de pe retur este în stare avansată de uzură, cu doi „pori” prin care se pierdea deja agent termic și care puteau oricând să producă noi avarii, încât luni după-amiază s-a luat decizia să fie înlocuită și porțiunea respectivă, de retur.
„Cel mai probabil, lucrările nu vor putea fi finalizate luni seara, astfel încât să fie asigurată căldura și apa caldă celor peste 2000 de locuințe din zona afectată. Dar cel mai târziu marți la amiază ar urma să fie umplut sistemul și să ajungă căldura în caloriferele celor racordați la sistemul centralizat”, au spus reprezentanții Thermonet.
Între timp, în locuințele din zona Gării Burdujeni, temperatura a scăzut simțitor, oamenii stau îmbrăcați ca afară și se încălzesc la câte un calorifer electric sau un convector, iar cei care nu au, la aragaz sau la lumânare.
„Nu cerem nimic absurd, doar căldură și apă caldă, mai ales că e iarnă. Știm că se lucrează, vedem și noi, când trecem pe acolo, dar e anormal ca în secolul 21 să se lucreze la lopată pentru o intervenție care afectează mii de oameni, cu bătrâni și copii, care au nevoie de temperaturi adecvate...De ce o conductă de termoficare traversează o proprietate privată, de nu se poate interveni decât manual, iar noaptea nu se lucrează, că deranjează?...Trebuie să existe soluții, să nu ne trezim din nou lună de lună că stăm câte trei zile fără căldură și apă caldă”, a spus Lavinia, unul din miile de suceveni rămași fără căldură și apă caldă la final de ianuarie, când temperaturile exterioare au scăzut și până la -7 grade Celsius în timpul nopții.