Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 12 (8236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu – corifei ai spiritualității românești”, în prezența unui public numeros, la Biblioteca Bucovinei

Marţi, 17 Ianuarie 2023 (10:20:44)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, a avut loc luni, 16 ianuarie 2023, conferința „Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu – corifei ai spiritualității românești”, susținută de prof. dr. Isabel Vintilă, inspector școlar pentru limba și literatura română. Acțiunea culturală a marcat Ziua Culturii Naționale și s-a bucurat de un public numeros.

Ca să putem vorbi despre Mihai Eminescu în anul 2023, a spus prof. dr. Isabel Vintilă,„trebuie să fim conștienți că opera sa are tot mai mare nevoie de lectură și relectură. Abordarea exegetică bogată de care s-a bucurat Mihai Eminescu de-a lungul timpului nu face decât, paradoxal, să îi îndepărteze pe contemporanii noștri de opera marelui poet și vizionar. Există, chiar și printre unii lectori avizați, tendința de a merge mai întâi la exegeză și, într-un târziu, fragmentat la operă. Publicul larg se oprește de cele mai multe ori la lecturile din timpul anilor de formare, nedându-și seama că Eminescu nu este doar cel studiat în școală, ci mai ales cel descoperit în clipele de liniște, cu ochiul adultului dispus să îl citească și să îl aprecieze. În acest context cultural, cele două momente din an (15 ianuarie-15 iunie), când fiecare român își reamintește de poetul național, devin cu atât mai importante cu cât ele aduc în prim-plan nu doar personalitatea impresionantă a acestuia, ci și opera sa extraordinară”.

 

·        „Fiecare avea drumul său și, fără să știe, și o dorință nesecată de a studia și de a crea”

În prezentarea sa, inspectorul școlarIsabel Vintilă a vorbit și despre compozitorulCiprian Porumbescu, „nu doar pentru că se împlinesc anul acesta 170 de ani de la naşterea sa şi se comemorează 140 de ani de la moartea sa, ci și pentru că destinul său este legat în anumite puncte de cel al lui Mihai Eminescu, amândoi veritabili corifei ai spiritualității românești”. Porumbescu se naște la doar trei ani după Eminescu, în 1853, în Șipotele Sucevei.

„În 1860, când Mihai Eminescu promova clasa a patra a şcolii primare, clasându-se al cincilea din cei 82 de elevi și se înscria la „K.K. Ober – Gymnazium” din Cernăuţi, unde fuseseră elevi şi fraţii mai mari, Ciprian avea șapte ani și luase deja lecții de la pianistul Carol Mikuli. Fiecare avea drumul său și, fără să știe, și o dorință nesecată de a studia și de a crea”, a punctat Isabel Vintilă, completând că rămâne incredibilă capacitatea acestor doi tineri excepționali de a depăși piedicile puse de timpurile potrivnice, puterea lor creatoare, forța de a pune pe primul plan creația. „După plecarea lor, au început alte lupte. Eminescu a fost capturat și integrat în canoanele politice și culturale ale unor timpuri care s-au stins și ele. La fel și Ciprian Porumbescu”, amintește inspectorul școlar.  Finalul conferinței s-a referit din nou la Eminescu: „Ce și-ar fi dorit oare să primească de la oamenii viitorului, de la noi, de ziua lui?  De ziua lui, ne-am gândit toți la el, i-am dus flori, a fost pomenit în rugăciunile românilor în multe biserici din țară, l-am recitat, l-am citit. Faptul că încă ne întâlnim să ne bucurăm de opera extraordinară pe care ne-a oferit-o, de limba română proaspătă pe care a făurit-o pentru noi, este important. Întâlnirea cu Eminescu este și o bucurie a întâlnirii cu noi. Pentru că fără el, fără scrierile sale nu s-ar fi fundamentat niciodată poetica modernă română și nici proza literară românească”. 

 

·        Momente artistice

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava și de Societatea Scriitorilor Bucovineni, sub egida Consiliului Județean Suceava. La eveniment au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, scriitori, oameni de cultură, elevi etc. Publicul a ascultat „Balada” lui Ciprian Porumbescu și „Sara pe deal”, pe muzica lui Vasile Popovici, piesă interpretată la vioară de doi elevi talentați îndrumați de prof. Cristina Cleopatra Ungureanu și coordonați de prof. Ionuț Micliuc.

De asemenea, în cadrul programului artistic, sucevenii s-au bucurat și de un moment muzical la chitară clasică, susținut de prof. Marius Alexandru Aluncărițe (Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava), dar și de un recital de poezie din lirica eminesciană al elevei Roua Dragotă (Școala Gimnazială nr. 3 Suceava), eleva fiind acompaniată la chitară. Cuvântul de deschidere a fost rostit de dr. Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, iar moderatorul evenimentului a fost scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu – corifei ai spiritualității românești”, în prezența unui public numeros, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu – corifei ai spiritualității românești”, în prezența unui public numeros, la Biblioteca Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei