La 173 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, duminică, de Ziua Culturii Naționale, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a găzduit un eveniment prin care poezia, teatrul, muzica și pictura, s-au împletit într-un spectacol în care au fost puse în valoare și tinerele talente.
Evenimentul, pregătit de echipa teatrului sucevean, în frunte cu managerul Angela Zarojanu, reprezintă începutul unei frumoase tradiții, de organizare a unor evenimente speciale pentru a marca Ziua Culturii Naționale.
Evenimentul, care a fost cu intrare liberă, s-a desfășurat în spațiul expozițional de la etajul al III-a al sediului instituției culturale, iar spectatorii au avut parte de recitaluri de poezie rostite cu patos, trăiri intense și chiar lacrimi, dar și cu hohote de râs, de muzică bună, artiști cu renume dar și de unii în devenire, precum și de o frumoasă expoziție de pictură, cu elemente surprinzătoare.
După o scurtă prezentare făcută de managerul TMMSV, invitații au avut parte de scurte demonstrații ale talentului reprezentantelor tinerei generații, la interpretarea unor pozezii din opera eminesciană (Adela Șulea elevă a Școlii Generale nr. 11, „Miron Costin” Suceava) sau a unor melodii cu un farmec aparte - Ștefana Grigoriu, Bianca Țobîcă, Laura Nestor și Cristina Lucan (elevi ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare”).
Doi dintre actorii teatrului sucevean, Clara Popadiuc și Răzvan Bănuț, au fost protagoniștii principali ai recitalului de poezie eminesciană susținut pe un fond muzical asigurat de reputatul cantautor Cornel Angelescu, care face parte din echipa TMMSV. Fire sensibilă, Clara a trecut de la „Înger și demon” la „Mortua est” (dedicată special de echipa teatrului sucevean memoriei primului director, Carmen Veronica Steiciuc), rostită cu ochii șiroind de lacrimi.
La polul opus, Răzvan Bănuț a ales un text mai șugubăț, „Antropomorfism”, cu care a adus hohotele de râs pe chipurile împietrite până atunci de durerea transmisă de versurile recitalului Clarei.
Înger și demon...râs și plâns...
Tot în cadrul acestui eveniment a avut loc o expoziție de pictură a elevilor Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava sub îndrumarea prof. Isabela Tabarcea, expoziție care a beneficiat de prezentarea inspectorului școlar arte, prof. Loredana Mihaela Ceică. Lucrările, surprinzătoare și bine realizate, aparțin elevilor Eva Zaharia, Miruna Poamaneagră, Carla Doboșeriu, Andra Mihai și Daria Sireteanu.
Evenimentul s-a încheiat cu un emoționant minirecital de muzică folk, susținut de Cornel Angelescu, cu o mulțime de fotografii cu lucrările de pictură expuse dar și cu dulci cadouri din partea echipei teatrului sucevean pentru toți participanții.
15 ianuarie a devenit Ziua Culturii Naționale în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889) și a fost marcată de către autoritățile locale și instituțiile culturale din Suceava și prin depunerea unei coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu, aflată în vecinătatea TMMSV.