Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 16 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 296 (8213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Impostorul” vine pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava

Vineri, 16 Decembrie 2022 (15:52:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai valoroasă piesă scrisă de remarcabilul dramaturg francez Molière este în curs de realizare la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, în viziunea regizorului Mădălin Hîncu, cel care a pus în scenă, cu mare succes, spectacolul „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale.

„Impostorul” va avea premiera pe 22 ianuarie 2023, după cum a anunțat directorul instituției, Angela Zarojanu, încât noul an va debuta și cu elemente de noutate în programul de spectacole.

Biletele vor fi puse în vânzare online, pe www.blt.ro, începând cu data de 19 decembrie, iar la casieria teatrului, începând cu data de 9 ianuarie 2023.

În distribuția spectacolului sunt actorii Horia Butnaru, Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadiuc, Alexandru Marin, Cristina Florea, Răzvan Bănuț, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Bogdan Amurăriței, dar pe scenă se vor afla și câțiva dintre cei care fac parte din echipa de producție - Sebastian Rațiu, Alexandru Polonic, Ciprian Boca.

Tânărul dar talentatul regizor Mădălin Hîncu, aflat la a doua colaborare cu TMMVS, a explicat că titlul spectacolului este „Impostorul” și nu „Tartuffe” (titlul original al textului autorului), atât ca urmare a aducerii acesteia în vremurile noastre, printr-o adaptare a textului, personajelor și costumelor, păstrând în schimb „nucleul” original, acel al unei satire puternice, subtile, o analiză pragmatică a societății și imposturii care o caracterizează în foarte multe situații.

De altfel, personajul principal, Tartuffe, reprezintă, în esență, un tip de caracter al „impostorului”, ce își urmărește doar câștigul personal, sub masca „virtuților” sale creștine.

„<Tartuffe sau Impostorul> se înscrie în categoria capitolelor definitorii din istoria teatrului universal. Premiera piesei la 1664 devine prilej de mare controversă și scandal, moment în care Molière este obligat să rescrie textul. Motivul ar fi fost legat de acțiunile necugetate ale acestui Tartuffe, personaj menit să satirizeze profunda ipocrizie a membrilor unei societăți secrete catolice extrem de influente în rândul aristocrației franceze din sec. XVII, Compagnie du Saint-Sacrement. Odată cu rescrierea textului însă, piesa a căpătat o dimensiune cu totul nouă, devenind și un mare act de satiră politică, o mărturie scrisă a felului în care arta își găsește un rost în contexte istorice complicate”, explică regizorul.

Mădălin Hîncu a făcut și un scurt rezumat al spectacolului: „Povestea sună cam așa: Magnatul Orgon cade în mrejele unui personaj suspect, evlaviosul Tartuffe. Influența lui Tartuffe devine subiect de îngrijorare pentru membrii familiei lui Orgon, suspectându-l pe „cucernic" de intenții necuviincioase. Însă drumul spre adevăr devine unul problematic, iar demascarea lui Tartuffe se transformă într-un parcurs plin de răsturnări de situație, unde personajele își pun la bătaie propriile credințe. Având la dispoziție tot acest context, am decis să abordez piesa dintr-un unghi foarte particular. Pentru mine, textul lui Molière pare să se formuleze în jurul unui paradox fascinant: putem să obținem ceea ce ne dorim în lipsa imposturii? „Impostorul” este un spectacol despre prețul pe care trebuie să-l plătim într-o lume unde binele și răul se confundă. O satiră acidă scrisă în urmă cu 4 secole devine astăzi o tragicomedie perfectă pentru epoca post-adevărului, o poveste unde prostia, orgoliul și fundamentalismul religios își dau întâlnire pentru a contura tabloul unei lumi aflate în criză”.

Mădălin Hîncu a obținut „Premiul pentru cea mai bună regie” la Gala Absolvenților 2015 pentru spectacolul „Picnic pe câmpul de luptă” de Fernando Arrabal, iar pentru spectacolul „Noaptea ursului” de Ignacio del Moral, pe care l-a montat la Teatrul de Comedie, a fost nominalizat pentru debut la Premiile UNITER 2018.

Spectacolul „Insecte”, după frații Čapek, este cel mai recent proiect al regizorului, având premiera în septembrie 2022, la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău. Mădălin Hîncu este un regizor extrem de serios și reușește, cu fiecare spectacol nou pe care îl realizează, să producă atmosferă pe scenă și să lase o amprentă originală asupra creațiilor pe care le propune.

Creator de decoruri și costume pentru spectacole de teatru atât în zona independentă, cât și la teatrele de stat, Răzvan Bordoș este artistul care realizează scenografia spectacolului „Impostorul”.

Tot el a realizat și scenografia spectacolului „O noapte furtunoasă”, de la teatrul sucevean, și a spectacolului „Insecte”, de la Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău. Răzvan Bordoș colaborează adesea cu regizorul Mădălin Hîncu, de-a lungul anilor între cei doi artiști formându-se o relație profesională extraordinar de productivă.

Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673), cunoscut ca Molière, este unul dintre cei mai renumiți autori de comedie din toate timpurile, aproape la fel de universal precum Shakespeare.

Astfel, la 400 de ani de la naștere, operele sale se joacă, cu succes, pe scenele teatrelor din lumea întreagă. Opera sa cuprinde peste 30 de piese, de la „Prețioasele ridicole”, „Mizantropul”, „Avarul”, „Burghezul gentilom”, până la „Bolnavul închipuit” (ultima).

Molière a fost până în adâncul sufletului un neobosit observator al lumii și a reuşit un lucru cu adevărat excepţional - indiferent de timpul şi spaţiul în care este jucat, are mereu forţa de a stârni râsul, iar anul acesta s-au împlinit 400 de ani de la nașterea sa, 2022 fiind Anul Molière, în care dramaturgul este celebrat în diverse moduri și prin activități culturale nenumărate, pe întreg globul pământesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Impostorul” vine pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Impostorul” vine pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei