30 de artiști plastici profesioniști din generații diferite și-au reunit lucrările în „Anuala 2022”, la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava, eveniment cultural organizat de Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR). Vernisajul expoziției a avut loc joi, 15 decembrie 2022, în prezența unui public numeros.
În deschidere, a vorbit artistul plastic sucevean Camelia Sadovei, președintă a UAP - Filiala Suceava. În ciuda faptului că artiștii au cam fost dați deoparte de autorități în ultimul timp, după cum a spus Camelia Sadovei, Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România continuă să promoveze valorile creatoare din județ (circa 60 de membri – artiști profesioniști), pentru că se știe că „artiștii fac parte din emblema unui județ și trebuie sprijiniți”.
Invitatul special al vernisajului a fost criticul de artă Iulian Bucur, care a definit foarte frumos Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava ca fiind „o cutie de bijuterii”, în care artiștii suceveni și-au așezat lucrările, după ce acestea au fost realizate cu multă migală în atelier, acel „turn de fildeș” al artistului.
Coborâte din turnul de fildeș, tablourile au fost dăruite publicului cu generozitate, cu bucurie, cu emoție, pentru ca ziua de 15 decembrie, ziua vernisajului ”Anualei 2022”, să devină o zi a dăruirii, a generozității, a prieteniei. Și după ce s-au prins „într-o horă a imaginilor”, lucrările artiștilor, pline de lumini, de frumos, de tristeți și bucurii, au lăsat drum liber publicului de toate vârstele să le descopere, să le citească, fiecare după cum simte.
· Echilibru. Simfonie
„Anuala 2022” este „un elogiu colectiv”, „elogiu adus omenescului”, după cum a spus criticul de artă Iulian Bucur, „omenescul povestit”, tristeți și bucurii reproduse pe pânză folosind ațele, grafica, culoarea, „o expoziție figurativă”, realizată de „profesori-artiști”.
Iulian Bucur a apreciat și faptul că la Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) există un echilibru între feminin și masculin (număr aproximativ egal de artiști bărbați și femei), ceea ce are consecințe în expoziție, unde se poate observa un frumos echilibru cromatic, „o expoziție prietenoasă cu publicul”.
Criticul de artă Iulian Bucur a spus că după acest vernisaj pleacă în suflet cu o bucățică din Bucovina, pentru că, la fel ca și publicul, a simțit vibrația lucrărilor, povestea sinceră pe care au spus-o în fiecare lucrare artiștii suceveni, pentru că în toți există un „necesar de frumos” și este mare lucru să descoperi „perlele” artiștilor și să poți să te hrănești spiritual cu arta sub toate formele ei. „Anuala 2022” a fost comparată de invitatul special cu o „simfonie”, despre care Camelia Sadovei, președinta UAP - Filiala Suceava, a spus că a fost greu de orchestrat, amintind de artista Lucia Pușcașu, curatorul expoziției, care a contribuit la „armonizarea și la echilibrarea lucrărilor din expoziției”.
· Expozanți
„Anuala 2022” cuprinde lucrări semnate de Iulia Andrieș, Iulian Asimionesei, Gabrel Baban, Sorin Baciu, Florin Batîr, Zamfira Bîrzu, Ovidiu Buzec, Oana Chilariu, Cătălin Alexandru Chifan, Ioan Coțofan, Cristina Diaconescu, Sandu Găleată, Eugenia Goraș, Sergiu Valentin Grapă, Dan Grigoraș, Adrian Grosari, Răzvan Horobeț, Oana Ruxandra Hrișcă, Daniel Jaucă, Marcela Larionescu, Niculai Moroșan, Viorica Moruz, Ana Maria Ovadiuc, Pușa Pîslaru, Lucia Pușcașu, Sebastian Rațiu, Dumitru Rusu, Dimitrie Roman, Camelia Sadovei, Isabela Maria Tabarcea, Constantin Ungureanu-Box.
Fiecare tablou care poartă semnătura unuia dintre cei 30 de artiști plastici suceveni care a expus la „Anuala 2022” poate să devină un cadou special pentru o persoană dragă, oferit cu dragoste, în prag de Crăciun. Vizitați expoziția și bucurați-vă!