Câmpulungeanul Roland Mîndrilă și-a lansat recent, la Planetariul Observatorului Astronomic al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, sub egida Clubului de Iniţiativă Literară (CIL), volumul de debut „Lumină rece”, volum de poezie apărut la Editura „Cygnus”, 2022.
Roland Mîndrilă s-a născut la Câmpulung Moldovenesc, unde a absolvit și Liceul Militar. Este licențiat în științe juridice și inginerie (mecatronică/robotică) și a ocupat diferite funcții de management pe piața muncii, a lucrat ca jurist și inginer, „având abilități literar-artistice pe care le-a revărsat în acest volum”. Drd. Sergiu Crăciun, cel care a făcut recenzia cărții și a semnat prefața („Piesele unui timp neiertător”), spune că „Dincolo de simetria prozodică a poeziilor sale și evident de încercarea unei structuri liniare, este relevant și poate, pe alocuri, captivant, tonul mesajului poetic. Avem de a face cu un eu care aproape că ne îndrumă, care într-un mod foarte uzual, ne indică trasee, dacă sunt clare, asta depinde de fiecare să stabilească (...) <Universul> văzut prin poezie?”.
În volumul „Lumina rece” sunt publicate 71 de poezii, care, după cum a completat drd. Sergiu Crăciun în prefața cărții, „reușesc, într-un mod aparte, să completeze câmpul vizionar al ideilor și informațiilor tot mai multe despre perioada pandemică. Și iată că poetul o exprimă liric, punând pe tapet elemente cotidiene ale vieții omului: soarele, motivația personală, succesele și insuccesele, renașterea din propria cenușă, dar și alte aspecte pe care, prin poezie, este interesant să le vizualizezi”.
Secretarul executiv al Clubului de Inițiativă Literară, George Sauciuc, apreciază în postfața volumului de poezie, intitulată „Raport în versuri”, că poezia lui Roland este „forma de exprimare a unei experiențe formată din rigurozitatea liceului militar și studiilor inginerești, transpuse juridic de omul care privește cu detașare implicită trăirile semenilor, raportat la omul intelectual. Roland cu acest volum pledează pentru împletirea sufletului omului cu viața citadină de zi cu zi”.
Și ca o concluzie, drd. Sergiu Crăciun a mai adăugat în prefața cărții: „Ce poate fi mai frumos în poeziile ieșite dintr-un timp răbdat, decât îndemnul spre simplitate, spre a ști să mulțumești, chiar și naturii, iar izolarea (știți voi care izolare!) a reușit (cine știe?!) să oprească timpul în loc, astfel încât, poetul – și nu numai - să tragă linie și să <contabilizeze> trecutul, dar mai ales haosul din prezent, care, nestăvilit, să agite marea/oceanul din viitor”.
· Am avut curaj „să-mi pun sufletul pe tavă”
Roland Mîndrilă ne-a destăinuit că ziua de 10 decembrie 2022, ziua în care și-a lansat primul său volum, a fost una foarte importantă și emoționantă. „Am trăit din nou emoții rătăcite în experiența vieții alături de oameni dragi mie, colegi, profesori universitari și familie. Am conștientizat faptul că am avut curaj <să-mi pun sufletul pe tavă> prin debut în lumea cărții cu volumul lansat, intitulat <Lumină rece>. Conținutul cărții este reflexia experienței de viață și mult material citit de-a lungul anilor. Vă invit la o porție de lectură ușoară, cu mesaj consistent pe diverse teme, cu un conținut motivațional, așezat, elegant și armonios, în rime bine alese”, a spus poetul.
Volumul „Lumină rece” este înregistrată oficial cu ISBN și CIP la Biblioteca Națională a României. Din 2023, acest volum va fi disponibil în librarii și biblioteci. „Volumul nu vrea decât să aducă lumină în suflet și să împărtășească <emoții raționale> din lecții de viață. Dacă sunt doritori, mă pot contacta pentru a găsi o variantă de a procura acest volum, bineînțeles cu autograf și dedicații. Echilibrează căldura sărbătorilor cu volumul <Lumină rece>!”, mai spune poetul Roland Mîndrilă.