O femeie în vârstă de 86 de ani din orașul Dolhasca și-a găsit sfârșitul în dimineața zilei de miercuri după ce casa în care locuia a fost cuprinsă de un incendiu. Octogenara a fost găsită în casă de pompierii chemați să stingă flăcările și cel mai probabil s-a intoxicat cu fumul emanat de foc. Echipajul medical a aplicat manevrele de resuscitare, dar în ciuda eforturilor persoana aflată în stop cardio-respirator a fost declarată decedată la fața locului. Flăcările au distrus acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați. De asemenea, s-au degradat tavanul locuinței și bunuri din interior. Pompierii spun că incendiul a fost provocat de jar sau scântei provenite din coșul de fum, neprotejat corespunzător. La locul incendiului au intervenit pompierii militari ai Punctului de Lucru Dolhasca cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD B2, cu sprijinul unui echipaj SAJ.
Practic, în ultima perioadă a fost aproape zilnic câte un incendiu în care au murit sau au suferit arsuri mai multe persoane. În acest context, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava reamintesc cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite.
Atenție la coșurile pentru evacuarea fumului!
– coşurile, burlanele şi canalele vor fi curăţate obligatoriu cel puţin o dată pe an;
– în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care scânteile să se răspândească şi să constituie surse de aprindere;
– coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor.
Atenție la sobele cu şi fără acumulare de căldură!
– sobele vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate;
– pardoseala combustibilă din faţa uşilor sobelor va fi protejată cu o tablă, asigurând corespunzător suprafața în cazul căderii accidentale a jarului sau a lemnelor aprinse;
– focul din sobe va fi supravegheat în permanenţă;
– nu lăsaţi copiii să alimenteze soba;
– evitaţi supraîncălzirea sobelor;
– nu se va încărca soba cu lemne pe parcursul nopţii.