Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 283 (8200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

„La mulți ani, România mea!”, la Școala „Miron Costin” Suceava

Joi, 1 Decembrie 2022 (09:07:34)

Ca în fiecare an, dar de fiecare dată diferit, în zilele de 28 noiembrie și 1 Decembrie, la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, elevii, profesorii și părinții se reunesc sub semnul patriotismului, al iubirii de semeni și de glie. Ceea ce în timpul anului uităm cu vorba, în mod cert, nu uităm cu spiritulul, iar zilele ca acestea ne-o confirmă – nu putem înlătura ceea ce deja sălăsluiește în interiorul nostru și ne face unici.

În cadrul proiectului „La mulți ani, România mea!”, organizat sub coordonarea directorului prof. Dumitru Moraru, a directorului adjunct Ancuța-Nadia Gulei, alături de prof. Elena Adrobotoaei, prof. Adriana Caliniuc, prof. Maria Bestiuc-Afanasov, consilier școlar Daniela Apetrei, în parteneriat cu C. Ș. E. și Asociația de părinți, au avut loc activități care au înfățișat unele dintre cele mai frumoase căi de a-ți celebra țara: cântând-o, rostind-o și trăind-o. 

 Activitatea desfășurată în sala de sport a școlii a debutat cu un moment solemn: „Parada Gimnazială”, în cadrul căreia elevii claselor a VIII-a A și a VIII-a C au purtat cadența cu demnitate, pe ritmul cântecului „Treceți, batalioane române, Carpații!”.

Prin mișcarea ceremonioasă și organizată, elevii au demonstrat că împreună, sub același steag, se fac pași concordanți pentru o direcție cu sens. Un ritm comun și o măsură potrivită (validate și prin intonarea imnului național) au devenit, așadar, creatoare ale unei atmosfere solemne care amintesc despre un popor român ce poate fi sobru și hotărât.

Activitatea a continuat cu discursul directorului prof. Dumitru Moraru, care ne-a reamintit de mândria țării noastre, de valoarea poporului nostru și de faptul că noi înșine suntem istoria de ieri, de azi, de mâine. În același gând a fost și cuvântarea președintelui C. Ș. E., Neamțu Luca Fabian, care a accentuat importanța cunoașterii culturii și valorilor proprii, a rădăcinilor din care am crescut și a pământului din care suntem plămădiți.

Un alt moment cu însemnătate a fost cel al corului de elevi, condus de prof. Adriana Caliniuc, care a transmis, în tonuri sobre sau ceva mai săltărețe, faptul că vorbim de o România a noastră și atunci când aducem în discuție patrimoniul muzical care este unul unic și plin de farmec. Astfel, alături de corul școlii, au interpretat: Sîrbu Ștefania (a VIII-a B), acompaniată de două eleve din ciclul primar – „România mea”; Onuți Georgiana (a VIII-a A) – „Doamne, ocrotește-i pe români!”;  Harip Daria  (a VIII-a B), Luca Miruna (a VIII-a C), Tcaciuc Rebeca (a VIII-a A), Munteanu Eliza (a VIII-a E) – „Din Molodova lui Ștefan”; Marta Crețu (a VII-a D) – „Din Suceava lui Ștefan”; Neamțu Damian (a VII-a C) – „Pe la noi așa se joacă”, „Dragu-mi-i în sat la joc”; Sîrbu Ștefania(a VIII-a B), Vlad Daria (a VIII-a B), Coresciuc Nicoleta (a VIII-a E) – „Așa-s moldovencele”; Bolohan Antonia (a VIII-a A), Țabrea Alexandra (a VIII-a A), Sîrbu Ștefania (a VIII-a B), Vlad Daria (a VIII-a B), Tudurache Daria (a VIII-a C), Coresciuc Nicoleta (a VIII-a E).

Recitarea poemului „ Clopotul reîntregirii” în interpretarea elevei Șulea Adela (a VIII-a A) a evocat importanța persistenței, în memoria colectivă, în mentalul comun, a istoriei poporului nostru: „Dar e un an care nicicând nu trece/ Un an pe care-n veci îl vom dori/ O mie nouă sute optsprezece/ Al nostru an de fiecare zi/ Ne fie el de-a pururea an-noul/ În lupta cu problemele de azi”. Dacă activitățile anterioare au fost omagii ale stării de a fi român, trebuie să știți că România noastră a fost vizibilă și prin celebrarea extrinsecă.

În acest sens, întreaga școală a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare, fie că aducem în discuție gardurile școlii, fie panourile interioare. Mai mult decât atât, această punte de trecere dinspre noiembrie spre decembrie este întâmpinată și prin purtarea cu semeție a straielor populare, pentru că la Școala Gimnazială „Miron Costin” se afirmă cu tărie că a fi român e bucurie.

În final, încheiem prin a reaminti fiecărui seamăn că doar împreună suntem creatori de valoare, de sens, doar împreună suntem putere, deoarece România mea, alături de România ta vor face România noastră: „România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie” (Barbu Ștefănescu Delavrancea).

 

Prof. Vartolomei Delia

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „La mulți ani, România mea!”, la Școala „Miron Costin” Suceava.
 Vizualizări articol: 1161 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„La mulți ani, România mea!”, la Școala „Miron Costin” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei