Elevii Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc au marcat Ziua Bucovinei, unirea Bucovinei cu Regatul României, pe 28 noiembrie 1918. Pe parcursul orelor, elevii au urmărit documentare despre marele eveniment, adolescenții fiind impresionați de elanul, entuziasmul și voința tinerilor unioniști, care și-au riscat viața pentru un ideal. S-au bucurat pentru fiecare victorie dobândită și s-au întristat înțelegând ce dramă a fost despărțirea unui popor și că drama încă persistă.
„Liceenii au vibrat de emoție la lectura unor poezii de epocă, dar, mai ales, la lectura unui jurnal în versuri al câmpulungeanului Costan Lucan Vaman, luptător în armata imperială. Unii și-au regăsit înaintașii în fotografiile expuse cu părinții, bunicii sau străbunicii lor, surprinși în ipostaze din propria copilărie sau adolescență, la muncă ori în practicarea obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă, ascunși în spatele vreunei măști, sau în ritmul dansurilor la o horă, nuntă ori bal al gospodarilor. Alții s-au bucurat să îmbrace cămeșa, bundița, tulpanul sau căciula, luate din lada de zestre sau făcute anume pentru ei, dovadă că tradiția este prețuită și astăzi”, ne-au transmis reprezentanții Colegiului „Dragoș Vodă”.
Din unele clase, s-au auzit cântecele bucovinene interpretate de elevi la orgă și trompetă și pașii horei câmpulungene. Elevii din alte clase au lucrat cu migală și pricepere la realizarea unor postere tematice, iar alți elevi au impresionat cu picturile înfățișând chipuri de doamne și domnițe în port vechi românesc. „Oriunde ai fi intrat, erai întâmpinat cu un colac frumos împletit, așezat pe un ștergar cu motive vechi sau cu un coș de pampuște (gogoși). Băieții și fetele s-au întrecut nu numai în prepararea și ornamentarea bucatelor tradiționale, ci și în dărnicie. A fost o bucurie a tinereții, a culorilor, a steagurilor, a cântecelor, a pașilor de dans, a mâinilor harnice. A fost o atmosferă în care ne-am regăsit cu toții, abia acum, după distanțarea provocată de pandemie. A fost un timp în care ne-am regăsit <Bucovina din suflet>”, au mai spus profesorii implicați în organizarea acestei sărbători a Bucovinei.