Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 279 (8196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„Protecția socială - între pandemie și război”, un altfel de raport de activitate la aniversarea a 25 de ani de la înființarea DGASPC Suceava

Duminică, 27 Noiembrie 2022 (15:54:36)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava a sărbătorit vineri, 25 noiembrie 2022, într-un cadru festiv, cu peste 150 de persoane prezente, împlinirea a 25 de ani de la înființare, prilej cu care s-a lansat volumul „Protecția socială - între pandemie și război”, un altfel de raport de activitate, după cum a apreciat fondatoarea Fundației Te Aud România, Gabriela Popescu, care a dezvoltat acest proiect, în parteneriat cu DGASPC Suceava și implementat cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

Moderatoarea evenimentului, Oana Vasiliu, editorul cărții „Protecția socială - între pandemie și război”, care de 20 de ani activează „în sfera proiectelor educaționale”, a explicat că în paginile acestui volum „sunt foarte multe bucăți de suflet așternute de către oameni extraordinari care au vrut să-și spună povestea. Și mai mult, veți găsi ce înseamnă o echipă, cum se lucrează în teritoriu și cât de mult contează să implici copii și adulți deopotrivă în proiecte și activități care sparg puțin monotonia zilelor petrecute într-un centru”.

Nu în ultimul rând, în carte veți descoperi și lucruri extraordinare care s-au petrecut în cei 25 de ani de activitate a DGASPC Suceava în folosul unor copii și adulți mai puțin norocoși. Oana Vasiliu a amintit și faptul că directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, a fost unul dintre ambasadorii și apărătorii copiilor pentru o viață de calitate, cu experiențe și proiecte non-formale care să le îmbogățească universul, cu mult înainte să se ocupe de managementul instituției pe care o conduce acum.

Nadia Crețuleac este de 6 ani la conducerea DGASPC Suceava și a apreciat că „munca în asistență socială înseamnă muncă în echipă”, de aceea a ținut să mulțumească în primul rând colegilor cu care lucrează zi de zi și care în pandemie au fost la muncă 24 din 24 de ore, când mulți stăteau închiși în case, la fel cum, după începere războiului din Ucraina, zeci de echipe din cadrul DGASPC Suceava au stat în Vama Siret și au ajutat mii de copii ucraineni și familiile lor. Acolo, în Vama Siret, „s-a născut” și Jurnalul de campanie, cu povești cutremurătoare relatate de echipele DGASPC Suceava, fragmente din jurnal putând fi descoperite și în volumul „Protecția socială - între pandemie și război”.

 

·        Nadia Crețuleac: „Sunt motivată să afirm cu tărie că nimic nu ne va opri nici de acum înainte”

Mulțumirile directorului executiv al DGASPC Suceava au mers și către autoritățile locale, județene, partenerilor din mediul privat, ONG-urilor etc. „În ultimii doi ani, guvernați de pandemie și efectele unui război aproape de noi, ne-au fost puse la încercare profesionalismul, puterea de concentrare, viteza de reacție, rezistența la stres, munca în echipă, empatia și determinarea. Cu toate acestea, astăzi sunt motivată să afirm cu tărie că nimic nu ne va opri nici de acum înainte”, susține Nadia Crețuleac.

La evenimentul aniversar a fost prezent și profesorul Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, care a trecut în revistă cele mai importante activități desfășurate de DGASPC Suceava de la înființare, în anul 1997, și până acum. „Dați-mi voie să aplaud și să le mulțumesc tuturor angajaților din centrele din județul Suceava care în perioada pandemiei au făcut în așa fel încât să fie alături de beneficiari, au trăit cu ei acolo și nu am avut situații grave, nu am avut decese. Toți angajații au dat dovadă de sacrificiu și nu sunt cuvinte mari. Iar în ceea ce privește războiul, pentru că titlul cărții este „Protecția socială - între pandemie și război”, încă din prima zi a conflictului, reprezentanții DGASPC, cât și ai tuturor instituțiilor statului, au fost la graniță, iar județul nostru s-a descurcat foarte bine”, a spus Niculai Barbă, sugerând ca al doilea volum să se intituleze „Protecția socială - între pandemie și pace”.

Și prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis un mesaj, la ceas aniversar, în care amintește că „activitatea și modul de lucru din DGASPC Suceava au produs efecte foarte bune în decursul celor 25 de ani pe care îi sărbătorim acum. (...) Aplecându-se asupra nevoilor celor din jur, indiferent de vârstă, etnie, orientare religioasă, activitatea în sine nu ar fi fost posibilă în lipsa oamenilor de calitate, bine pregătiți din punct de vedere profesional, atenți până în cele mai mici detalii pentru a se asigura celor în nevoi confortul psihic, dar și sentimentul de siguranță atât de necesar. (...) Avem nevoie de asistență socială de calitate și este foarte important să ne implicăm, să ajutăm aceste persoane, să ajutăm copiii abandonați, să ajutăm persoanele cu nevoi speciale, tocmai pentru a le acorda o șansă. Ajutându-i, de fapt ne ajutăm pe noi înșine. Este de datoria noastă să-i integrăm în societate și, pe cât este posibil, să-i determinăm să devină parte activă a comunității”.

 

·        Empatie, răbdare, consecvență

Felicitări și cuvinte de încurajare și sprijin a primit echipa DGASPC Suceava și din partea Claudiei Șandru, consilier vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. În prezentarea sa, Claudia Șandru a apreciat în mod special activitatea din ultima perioadă a DGASPC Suceava, care a inclus pandemia și războiul de la granița cu România, dar a vorbit și de câteva noutăți legislative care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități, precum și promovarea mai mult a abilității din dizabilitate.

Printre vorbitori s-a aflat și stavrofora Ecaterina Lichi, cunoscută pentru implicarea ei în activitatea de unsprezece ani a Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din municipiul Rădăuți, care acum este stareța mănăstirii de lângă așezământul de copii, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Am reținut din cuvântul stavroforei Ecaterina că în munca cu copilașii este nevoie de empatie, răbdare, consecvență și că trebuie să te ocupi de ei și după ce au ieșit din sistem, la fel ca într-o mare familie.

Florin Tărnăuceanu, șef Serviciu Management de Caz, Plasamente și AMP din cadrul DGASPC Suceava, unul dintre cei mai vechi specialiști în asistență socială din județ, a vorbit despre începuturi, dar și despre viitor, despre plusuri și minusuri, concluzionând că asistența socială este pe drumul cel bun, dar în fiecare zi este loc de mai bine, este nevoie de mai multă implicare și de o colaborare permanentă cu autoritățile locale.

Cuvinte din suflet și felicitări întregii echipe care lucrează în cadrul DGASPC Suceava au adresat și Angela Zarojanu, directorul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, care a acordat și o Diplomă de Excelență echipei DGASPC, prof. Tatiana Vîntur, inspector școlar pentru educație permanentă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, poetul Sebastian Crăciun din partea Centrului de Recuperare Bucovina etc.

Toți participanții la evenimentul de vineri, 25 noiembrie 2022, când s-au marcat 25 de ani de la înființarea DGASPC Suceava, reprezentanți ai instituțiilor locale, județene, naționale, beneficiari și angajați ai centrelor, voluntari, reprezentanți ai ONG-urilor, au avut posibilitatea să admire o expoziție cu obiecte confecționate în atelierele ocupaționale din cadrul centrelor sociale sucevene de beneficiarii acestora. O modalitate reușită de prezentare a abilității din dizabilitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Protecția socială - între pandemie și război”, un altfel de raport de activitate la aniversarea a 25 de ani de la înființarea DGASPC Suceava.
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Protecția socială - între pandemie și război”, un altfel de raport de activitate la aniversarea a 25 de ani de la înființarea DGASPC Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei