Faptul că virusul rabiei circulă prin Siret și localitățile din jur, răspândit mai ales de vulpi, este deja o certitudine. După cele trei cazuri diagnosticate recent la Siret, un nou caz a fost confirmat prin probe de laborator în data de 25 noiembrie, în cazul unui pui de cățel rasă comună, crescut la Grămești.
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a subliniat că în toate cazurile au fost semnalate vulpi în apropierea curților unde s-a confirmat prezența virusului la câini.
Cu virusul rabiei nu este deloc de glumit iar risc de transmitere există în mod real și către om.
”Rabia este o infecție virală, care atacă atât creierul cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni. Este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero”, a avertizat doctorul Corneanu.
Transmiterea rabiei se face prin mușcătura de către vulpe/câine infectat, spre un câine/animal sănătos, sau printr-o rană deschisă care este expusă la saliva unui animal infectat, de exemplu prin lins.
Pe acest fond periculos, sucevenii sunt rugați să colaboreze cu medicii veterinari pentru vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor din gospodării. Cea mai eficientă cale de a reduce riscul de apariție a rabiei este vaccinul antirabic, care favorizează producerea de anticorpi. Vaccinul antirabic face parte din seria de vaccinuri obligatorii, fiind inclus în schema de vaccinare a animalelor, câini/pisici tinere iar ulterior, prin repetiții anuale. Totuși, mulți câini cu stăpân, chiar din cei de rasă, nu au încă vaccinul făcut.
Și pentru oamenii care intră în contact cu multe animale (medici veterinari, personal de la adăposturi de câini, chiar stăpâni care dețin un număr mare de câini și pisici), se recomandă vaccinarea antirabică. ”
Precizam ca un număr de 95 medici veterinari din rețeaua județului au comunicat către DSVSA intenția de a se vaccina antirabic, în acest sens fiind notificată Direcția de Sănătate Publică, în vederea stabilirii centrelor de vaccinare”, a mai transmis doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv adjunct al DSVSA Suceava.