La Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului a avut loc joi, 24 noiembrie 2022, debutul proiectului educativ „Călătorie în lumea poveștilor”, destinat elevilor din învățământul primar. Având drept motto „Citește-mi să înțeleg, citește-mi să învăț, citește-mi să mă liniștesc!”, proiectul urmărește introducerea elevilor în lumea fascinantă a poveștilor.
Privite în general ca un instrument de învățare, a spus prof. Culidiuc Militina Cleopatra, „poveștile facilitează dezvoltarea limbajului și învățarea cititului, stimulând totodată abilități cognitive precum memoria și atenția. Pentru că abordează subiecte care reflectă viața adevărată, poveștile pot fi și un instrument de dezvoltare morală și emoțională. Mai mult, poveștile pot fi folosite în scop terapeutic, mai ales la vârste mici. Pentru creșterea capacității de receptare a mesajului verbal, în cazul elevilor cu CES de vârstă școlară mică, îmbinarea textului citit cu imagini sugestive ajută la înțelegerea corectă a mesajului, sprijină formarea și dezvoltarea imaginației”.
Specialiștii susțin că metaforele din povești pot ajuta la rezolvarea problemelor sau pot oferi modalități de gestionare a acestora. Proiectul a debutat cu o poveste terapeutică pe tema prieteniei, călătorie miraculoasă în care s-au avântat elevii din clasele I A și I B. Elevii au ascultat povestea însoțită de imaginile proiectate pe ecran, au fost implicați în discuții și activități despre prietenie și despre calitățile unui bun prieten, au construit un frumos copac al prieteniei.
Coordonatorii proiectului sunt: prof. Petru Marian Călinescu - director, instructori de ed. extrașcolară: Coca Marinela, Veliș Nicoleta, Iscuviz Laura și profesori Poclitaru Narcisa Cătălina și Culidiuc Militina Cleopatra. Aceștia își propun și alte activități similare care se vor desfășura pe parcursul anului școlar: teatrul de păpuși, povești religioase, o poveste pe zi etc. „Colaboratorii și susținătorii noștri pentru bunul mers al activității au fost profesor Pintilescu Liliana și profesor Cîmpan Gicu”, a completat prof. Culidiuc Militina Cleopatra.