Icoana Maicii Domnului „Portăriţa”, făcătoare de minuni, de la Biserica parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădășenise va afla trei zile, în perioada 25-27 noiembrie 2022, în Biserica „Sf. Simion” – Turnu Roșu Suceava.
Evenimentul este organizat de Parohia „Sf. Simion” - Turnu Roşu Suceava - Protopopiatul Suceava I, din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuţilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic.
Programul liturgic este următorul: vineri, 25.11.2022, la ora 16.30 - Întâmpinarea Icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”, la ora 17.00 - Taina Sf. Maslu cu 7 preoţi; sâmbătă, 26.11.2022, la ora 8.00 – Sf. Liturghie, la ora 10.00 - Pomenirea Morţilor, la ora 18.00 - Vecernia unită cu Litia; duminică, 27.11.2022, la ora 8.00 – Utrenie, la ora 9.30 - Sf. Liturghie, la ora 15.00 - Acatistul Maicii Domnului „Portăriţa”, la ora 16.00 - Plecarea Icoanei Maicii Domnului spre Rădăşeni. Biserica „Sf. Simion” – Turnu Roșu Suceava va fi deschisă pe toată perioada rămânerii Icoanei Maicii Domnului „Portăriţa” - făcătoare de minuni spre închinare.
· Scurt istoric
Icoana Maicii Domnului „Portăriţa” - făcătoare de minuni a ajuns la Rădășeni „purtată de credincioşi în procesiune, pentru a-i izbăvi de secetă, în anul 1921”. „În 1921, în timpul unei mari secete, icoana a fost adusă în procesiune de la Râșca până la Rădășeni. La sfârșitul rugăciunilor pentru ploaie, icoana n-a putut fi dusă mai departe. Această tradiție este confirmată de mulți bătrâni din satul Rădășeni, martori ai minunii, ca și de arhimandritul Cleopa Ilie, vestitul misionar, legat sufletește de satul Rădășeni încă din vremea stăreției sale la Sihăstria, liturghisitor în Biserica <Sfinții Apostoli Petru și Pavel> din Rădășeni şi închinător înaintea sfintei icoane”, conform https://ziarullumina.ro.
„Portăriţa” a fost resfințită anul trecut, pe 23 mai 2021, în anul în care s-au împlinit 100 de ani de la aducerea ei în localitatea Rădășeni. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fiu al satului Rădășeni, susține că „Icoana Maicii Domnului din biserica satului Rădășeni, aflat în ţinutul Fălticenilor, fără să aibă faima icoanelor și a locurilor renumite ale lumii, are totuși o istorie minunată, plină de tâlc, care vorbeşte iară și iară despre milostivirea fără margini a lui Dumnezeu și a Maicii Domnului, izvor al multor minuni și rugătoare fierbinte pentru toţi fiii Bisericii”.