Un caz de rabie care pune probleme deosebite a fost confirmat în cazul unui câine de talie mare – Cane Corso, care era crescut într-o gospodărie din Siret. Situația este delicată pentru că patrupedul a fost operat la un cabinet veterinar din Suceava, înainte de a se ști că are rabie. Propietara câinelui și cei trei medici veterinari care au operat patrupedul sunt contacți direcți cu câinele bolnav și au necesitat administrarea urgentă de ser antirabic și de vaccin. Pentru cine nu știe, rabia contractată de om este cel mai adesea fatală. Din fericire, starea celor patru pacienți este bună și nu au simptome ale bolii mortale. Totuși, problema rămâne delicată.
· ”Se dovedește concret cât de importantă este campania de vaccinare antirabică a câinilor, care este gratuită, dar privită reticent de mulți proprietari”
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a arătat că apariția acestui prim caz în județul Suceava era previzibilă, având în vedere că sunt focare active în județele Iași și Botoșani. În plus, în județul Suceava populațiile de vulpi și câini fără stăpân sunt foarte numeroase, iar aceștia sunt principalii factori de răspândire a bolii.
”Se dovedește concret, din păcate, cât de importantă este campania de vaccinare antirabică a câinilor, care este gratuită, în curs, dar privită reticent de mulți proprietari de câini. În cazul acestui câine din Siret, o femelă de 12 ani, nu exista carnet de sănătate și nici vaccin antirabic”, a explicat doctorul Voloșeniuc.
· Câinele turbat a fost operat pentru scoaterea de pietre mărunte din stomac
Femeia din Siret care ținea câinele l-a adus la un cabinet veterinar din Suceava, pentru că animalul avea o semipareză, însoțită de stare de nervozitate. Radiografiile au arătat că patrupedul avea pietriș în stomac, iar medicul a decis intrarea urgentă în operație. Ulterior operației, medicul a început să suspecteze existența rabiei. În noaptea de după operație, câinele a murit.
”Probele de laborator au confirmat din păcate rabia. Imediat s-a declanșat o anchetă, atât din partea noastră, cât și a DSP Suceava. Au fost identificați oamenii contacți direcți, iar noi am demarat urgent vaccinarea antirabică a tuturor câinilor din vecinătatea gospodăriei, după care vom extinde vaccinarea în întreaga localitate”, a declarat doctorul Voloșeniuc.
· Virusul rabiei este prezent și circulă prin județ
Directorul DSVSA Suceava a subliniat că este vorba de o gospodărie de la marginea orașului Siret, ceea ce întărește suspiciunea spre certitudine că rabia a fost adusă din pădure, de o vulpe bolnavă ori de un câine sălbăticit.
”Avem o campanie de vaccinare antirabică în curs, rugăm oamenii să colaboreze, să accepte vaccinarea câinilor. Este evident acum pentru toată lumea că virusul rabiei este prezent și circulă prin județ”.
În paralel, a fost demarată și o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor, prin momeli vaccinale dispuse în pădure, din aer.
În Consiliul Local pentru Combaterea Bolilor, care se va întruni de urgență vineri, 18 noiembrie, DSVSA Suceava va solicita măsuri imediate pentru reducerea numărului de vulpi și câini fără stăpân din zonele rurale, cei care fac „naveta” între pădure și case.
· Mesaj important și pentru cei care au adăposturi de câini
Doctorul Voloșeniuc a avut un mesaj important și pentru cei care gestionează adăposturile de câini fără stăpân.
”Mare atenție trebuie la populația nouă adusă în adăpost. Câinele trebuie vaccinat imediat și ținut izolat 14 zile, înainte de a fi introdus în padocurile mari”.
Orice persoană care este mușcată de un câine cu comportament agresiv trebuie să se adreseze unui medic pentru a fi monitorizată. Dacă se acționează în stadiile timpurii ale bolii, se previne de obicei dezvoltarea infecției și cresc șansele de recuperare.