Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, de la care vrea să afle ce programe de investiții pentru modernizarea sistemelor de încălzire în unitățile de învățământ preuniversitar din România sunt luate în calcul.
”Potrivit celor mai recente informații furnizate de Ministerul Educației, peste 42% dintre unitățile de învățământ preuniversitar din România utilizează, pe perioada anotimpului rece, încălzirea bazată pe arderea lemnului și a cărbunelui. Din cele peste șapte mii de unități de învățământ care folosesc acest tip de încălzire, 541 sunt în județul Suceava, în special în mediul rural. Acest sistem de încălzire nu este mai economic decât sistemele moderne, mai ales că pentru pregătirea arderii în sobe este necesar personal auxiliar suplimentar care să pregătească focul, iar temperaturile din sălile de clasă nu sunt constante pe tot parcursul cursurilor”, a arătat Ioan Balan.
În acest context, parlamentarul sucevean vrea să știe, în condițiile în care realizarea unor sisteme moderne de încălzire în școli, cu gaze naturale, cu electricitate sau din surse de energie regenerabilă se poate desfășura și în câteva luni, dacă, din sumele nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2021 și încă neutilizate poate fi solicitată Comisiei Europene finanțarea unor investiții pentru modernizarea sistemelor de încălzire din unitățile de învățământ.
”Având în vedere faptul că autoritățile administrației publice din mediul rural nu dispun de resurse financiare pentru realizarea unor moderne de încălzire în școli, vă rog să precizați dacă din Planul Național de Redresare și Reziliență sau din programele operaționale aferent cadrului financiar multianual 2021-2027 veți susține axe de finanțare pentru realizarea acestui tip de investiții?”, a fost întrebat ministrul Marcel Boloș.