Zilele trecute, sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Obcini a găzduit meciurile primei ediții a Cupei Domnițelor, o competiție organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Asociația Județeană de Fotbal. Întrecerea, care s-a adresat tinerelor din parohiile Eparhiei Sucevei și Rădăuților, a adunat la start un număr de șapte echipe: Bucovina Straja, Săgeata Fântânele, Viitorul Marginea, Fotbal Club Siret, Viitorul Suceava, Vulturii Botoșana, Pecete Comănești. Acțiunea și-a trasat drept scop promovarea lucrului în echipă, formarea de noi cercuri sociale, îmbunătățirea abilității de comunicare și transmiterea mesajului că sedentarismul și timpul îndelungat petrecut în fața calculatorului sau a telefonului dăunează dezvoltării fizice, psihice și duhovnicești.
„Acest proiect este la prima ediție și ne dorim ca pe viitor competiția să ia amploare și să devină de nivel interjudețean sau național. Așadar, invităm la ediția următoare să se înscrie cât mai multe echipe și jucătoare, aici aflându-ne într-un cadru potrivit dezvoltării sportive, dar și duhovnicești, printr-o asociere între biserică și acest sport nobil”, a declarat profesorul Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial.
Implicat activ în organizarea acestui eveniment a fost și Ciprian Anton, președintele Asociației Județene de Fotbal Suceava.
„A fost un bun prilej pentru domnișoarele cu vârsta cuprinsă între de 14 și 21 de ani să facă mișcare și să se întreacă într-o competiție destinată exclusiv lor, multe dintre aceste fete practicând fotbalul în timpul liber. A fost un eveniment încheiat cu succes, care a încercat să aducă un plus de culoare în ceea ce înseamnă comunitatea suceveană. Este prima competiție de acest gen organizată în România și sper să fie un exemplu de urmat și în alte comunități din țara noastră”, a precizat profesorul Ciprian Anton.
Câștigătoarea primei ediții a Cupei Domnițelor a fost echipa Bucovina Straja, podiumul fiind completat de formațiile Fotbal Club Siret și Vulturii Botoșana.
Organizatorii au oferit trofee și diplome tuturor celor șapte echipe participante. Primelor trei clasate li s-au acordat și premii în bani.
„A fost o competiție reușită, la fel ca a băieților, care a ajuns la doua ediție. Această idee este o noutate și a constituit o surpriză pentru noi, fiind îmbrățișată cu drag de fete. Competiția a fost un bun prilej de a scoate copiii din fața calculatoarelor și a-i aduce pe terenul de sport, iar faptul că inițiativa a venit din partea bisericii este un lucru extraordinar”, a mărturisit profesorul de sport Nicolai Mihai Pătrăucean, antrenorul echipei campioane, Bucovina Straja.