La finele săptămânii trecute, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus a organizat un eveniment de comemorare a „celui mai mare istoric al Bucovinei”, Ion Nistor, la împlinirea a 60 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Organizatorii, Primăria Orașului Vicovu de Sus, prin primarul Vasile Iliuț, și Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, prin prof. Angelica Chahula – director și prof. Cristina Puha – director adjunct, au oferit oaspeților un eveniment valoros care a stat sub semnul patriotismului, al culturii, al educației necontenite, al credinței și onestității.
În cadrul întâlnirii, a fost lansat albumul omagial „Personalitatea istoricului Ion Nistor în imagini”, publicat la Editura Revers, și recenzat de prof. Vasile Schipor, director al Casei de Cultură din Vicovu de Sus, și de prof. Ionel Cristinel Puha, director adjunct al liceului gazdă.
Totodată, grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni!”, care și-a lansat recentul DVD – „Închinare Marelui Voievod”, a oferit un moment artistic.
Între invitații manifestării s-au numărat dr. ing. chimist Ileana Funduc - ultima nepoată a istoricului omagiat; prof. Grigore Bocanci - inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava; părintele arhim. Dosoftei Dijmărescu - Mănăstirea Putna, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; Doina Iavni - director al Arhivelor Naționale Suceava, doctor în istorie, ce și-a elaborat lucrarea de doctorat aprofundând personalitatea și opera lui Ion Nistor; dr. habil. Constantin Ungureanu - istoric și cercetător al Muzeului Național al Bucovinei; prof. Beatrice Filipiuc - inspector școlar pentru discipline tehnice și prof. Daniela Ceredeev - inspector școlar pentru religie.
De asemenea, dr. Vera Sali, colecționar de artă etnografică, o apropiată a familiei Funduc, care a expus în campusul liceului cămașa Oltei Apostolescu, fiica lui Ion Nistor, și costumul popular al soției istoricului, Virginia Nistor, a oferit un fond de carte bibliotecii liceului.
„Ca epilog, rămâne confesiunea lui Nicolae Iorga despre istoricul ideii de unitate națională la români: <un istoric de mare valoare, care scrie într-o limbă frumoasă și are informație abundentă, așa că în cultura românească o să rămână>. Sau, altădată: <Ai fost unul dintre rarii cărturari români care au scos din studiile lor altceva decât arme pentru a înlătura pe alții și a se impune ei singuri>. Felicitări cordiale tuturor, pentru un eveniment cultural, educațional, spiritual și artistic reușit!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Suceava.