vineri, 4 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 260 (8177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Filme premiate internațional pot fi urmărite la Cinema Modern, în cadrul Festivalului „Les Films de Cannes à Suceava”

Vineri, 4 Noiembrie 2022 (13:15:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii și nu numai sunt invitați, în perioada 11-13 noiembrie 2022, la Cinema Modern, unde se va desfășura Festivalul „Les Films de Cannes à Suceava”, ediția a V-a. O nouă selecție de filme premiate internațional îi va surprinde plăcut pe cinefili, care vor putea să vadă, în premieră, la Suceava, „Triangle of Sadness”, o capodoperă premiată cu Palme d'Or în 2022.

De la an la an, festivalul a devenit mai ambițios, mai aventuros, pentru că nimic nu e mai puternic decât imaginea în mișcare, spun organizatorii. „Am devenit interesat de regia de film pentru că imaginea e foarte, foarte puternică atunci când vine vorba de schimbarea comportamentului uman”, spunea și regizorul suedez Ruben Östlund, laureat cu Palme d'Or în 2022 pentru „Triangle of Sadness”.

Evenimentul de la Suceava se va desfășura în prezența criticului de film Irina-Margareta Nistor și a actorilor Șerban Lazarovici și Judith State.

Cei doi joacă rolurile personajelor principale în „Metronom” și „R.M.N.”, cele două filme românești din Competiția de la Cannes de anul acesta și care vor rula și în fața publicului sucevean, în perioada 11-13 noiembrie 2022.

Organizatori locali ai evenimentului sunt: Asociația Creativ AS, în asociere cu Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava.

Parteneri media locali: Radio AS Suceava, Crai Nou, Monitorul de Suceava, Intermedia, Bucovina TV, Radio Top 91.

·        Programul Festivalului „Les Films de Cannes a Suceava” 2022, ediția a V-a:

Vineri, 11 noiembrie 2022

Ora: 16:00 – „Close”

Ora: 18:30 – „Tori et Lokita”

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Ora: 14:30 – „Flee”

Ora: 16:30 – „Holy Spider”

Ora: 19:00 – „Metronom” + Q&A cu Șerban Lazarovici

Duminică, 13 noiembrie 2022

Ora: 14:00 – „Un Beau Matin”

Ora: 16:30 – „Triangle of Sadness”

Ora: 19:30 – „R.M.N.” + Q&A cu Judith State


 

Organizatorii ne-au pus la dispoziție câteva date despre filmele care pot fi urmărire la Suceava, în perioada 11 – 13 noiembrie 2022, la Cinema Modern:

·        Triangle of Sadness - Palme d’Or, Cannes 2022

În foarte amuzantul Triangle of Sadness, distribuit în România de Independența Film, câștigător al trofeului suprem la Cannes, ierarhia socială este răsturnată, dezvăluind relația de prost gust dintre putere și frumusețe. Un cuplu celebru de fotomodele, Carl (Harris Dickinson) și Yaya (Charlbi Dean), este invitat într-o croazieră de lux pentru cei foarte bogați, condusă de un căpitan de vas dezlănțuit (Woody Harrelson). Ceea ce părea la început instagramabil se termină catastrofal, lăsându-i pe supraviețuitori blocați pe o insulă pustie și luptând pentru supraviețuire. Această fabulă modernă despre drepturile și dinamica puterii este și o puternică opțiune pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original. La Cannes, Triangle of Sadness a fost unul dintre cele mai discutate filme ale festivalului. Östlund navighează aici în ape noi, oferind o satiră provocatoare, grotescă și mușcătoare despre eterna luptă de clasă. „Absolut dezechilibrat în cel mai bun mod cu putință, garantat că-ți va stârni suficiente hohote de râs ca să te doară stomacul, dar lăsându-te în același timp cu multe lucruri la care să te gândești după aceea” - Alysha Prasad pentru Room with a View.

·        Close - Grand Prix (Ex-Aequo), Cannes 2022

După ce și-a făcut debutul la Cannes la numai 27 de ani cu lungmetrajul Girl pentru care a fost recompensat în 2018 cu patru trofee, inclusiv Caméra d'Or, regizorul de origine belgiană Lukas Dhont s-a întors anul acesta în competiție și reconfirmă cu „această poveste zdrobitoare, dar bogată emoțional” (The Hollywood Reporter), Close, pentru care a fost distins cu Grand Prix.

Léo și Rémi au 13 ani și și-au spus totul de când se știu. Dar iată că ceva se întâmplă și nimic nu mai e ce-a fost. Disperat să înțeleagă cu ce a greșit, Léo se apropie de Sophie, mama lui Rémi...

„Este posibil să aveți rezerve cu privire la unele dintre alegerile lui Dhont, dar este greu de imaginat că veți putea vedea acest film fără să fiți zguduiți de empatia și viziunea regizorală extraordinară. La 31 de ani, este deja un regizor de excepție, iar acesta este un film excepțional”,exclamau cei de la BBC. Filmul este distribuit în România de Bad Unicorn.

·        Holy Spider - Premiul pentru cea mai bună actriță, Cannes 2022

Ali Abbasi, născut în Iran acum 40 de ani, școlit în Suedia și stabilit în Danemarca, se află la a doua sa apariție la Cannes, după ce a câștigat secțiunea Un Certain Regard în 2018 pentru debutanți cuBorder, un film excentric, cu accente fantastice, despre un polițist de frontieră. Noua sa peliculă, Holy Spider, este povestea dură a unui criminal în serie care „curăță” orașul sfânt iranian Mashhad de prostituatele de stradă. „Nu îl poți cataloga. Atunci când crezi că l-ai prins într-o definiție, el își schimbă forma și devine altceva”, a declarat pentru a Agenția France-Presse producătorul său Jacob Jarek. Abbasi a terminat recent de filmat episoade pentru viitorul serial post-apocaliptic HBO, The Last of Us, bazat pe un joc video. Holy Spider al lui Ali Abbasi reușește în mod ingenios să facă o punte între realismul social și cinematografia de ”consum”, într-un mod care lasă să se înțeleagă că ambele își au rădăcinile într-o zonă similară de autenticitate curajoasă. Această versatilitate definește generația sa, spune Jarek. Valul anterior de cineaști nordici, precum von Trier și Thomas Vinterberg, a câștigat faima internațională cu mișcarea Dogma, care a stabilit reguli stricte de filmare menite să asigure un realism frust operelor. Dar noua generație este „mai dispusă să lucreze cu genuri și să le combine: să facă comedii și lucruri mai ușoare amestecate cu lucruri întunecate”, a mai adăugat Jarek.

·        Tori et Lokita - Premiul aniversar, Cannes 2022

Regizorii de origine belgiană Jean-Pierre și Luc Dardenne au reușit să schimbe mereu genurile, rămânând, însă, cu aceleași obsesii tematice și stilistice. Câștigători de două ori ai trofeului suprem, Palme d'Or, au devenit faimoși pentru dramele lor sociale scrupulos de realiste, realizate după o carieră mai puțin cunoscută în documentare. Tori et Lokita, ultimul lor film, a fost distins cu premiul aniversar Cannes 2022. În Belgia de azi, un băiat și o adolescentă de origine africană ajunși aici fără niciun alt membru al familiei se bazează pe prietenia lor indestructibilă pentru a înfrunta provocările exilului.

„Este cel mai furios film pe care l-au făcut vreodată frații Dardenne. [...] La fel ca majoritatea lucrărilor duo-ului, Tori și Lokita valorifică natura ireductibilă a demnității umane în fața apatiei din ce în ce mai adâncă a civilizației umane”,observau cei de la IndieWire.

·        Metronom - Premiul pentru regie, „Un Certain Regard”, Cannes 2022

În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

Metronom, debutul în lungmetraj de ficțiune al cineastului Alexandru Belc, a câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor al secțiunii Un Certain Regard la Cannes, în ovațiile publicului și ale criticii. „Acest debut stilizat, lent și cu o imaginație bogată e mult mai mult decât o versiune românească la Romeo și Julieta”, scrie prestigioasa publicație Variety, în timp ce Screen International îl descrie ca „un instantaneu convingător al unor adolescenți aflați în pragul maturității, a căror luptă pentru a-și găsi vocea este împiedicată de autorități - de la părinții îngrijorați, până la securitate - care le suflă în ceafă.”Cei de la Clapper îl consideră chiar „unul dintre cele mai bune filme ale anului”pentru că este o „călătorie emoțională empatică, realizată cu un meșteșug uimitor”în timp ce Disappointment Media ne asigură că „nu e un film pe care să-l uităm prea curând.”

Acest „film sublim de frumos”(The Upcoming) este distribuit de Strada Film International și va premiera în cinematografe pe 4 noiembrie.

·        R.M.N. - în competiție, Cannes 2022

Cristian Mungiu s-a întors anul acesta în competiția de la Cannes cu cel mai nou film al său, iar presa de specialitate nu a fost reținută în aprecieri:  „R.M.N. este o explorare fascinantă, foarte umană, a multiplelor probleme cu care se confruntă România”, au scris cei de la The Hollywood Reporter după proiecția de pe croazetă. „Scene discrete, de o claritate și o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcției camuflată de spontaneitatea prezentării”, un „film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă.” a titrat Variety.

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.
După premiera de la Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, San Sebastian, New York, și a fost vândut în peste 50 de țări, urmând să fie distribuit începând cu această toamnă în Franța și Belgia.

·        Un beau matin - Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2022

Sandra este o tânără mamă care își crește singură fiica. Marea provocare din viața familiei este tratamentul tatălui Sandrei, Georg, care suferă de o boală degenerativă. Dar iată că Sandra îl reîntâlnește pe Clément, un vechi amic cu care nu s-a mai văzut de mult și, deși el are o relație stabilă, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste.

Veterană a Cannes-ului, Mia Hansen-Løve se întoarce cu o peliculă care ți se imprimă discret, dar profund, în suflet. „Performanța lui Seydoux este ancora filmului, transformându-l, în cele din urmă, într-o scrisoare de dragoste pentru prezent și pentru modul în care se împletesc suferința și speranța”, a fost verdictul Vox la Cannes. „Povestea lui Hansen-Løve este înșelător de simplă, dar are o încărcătură emoțională puternică, deoarece explorează impactul pe care dragostea - și separarea noastră de această dragoste - îl poate avea asupra unei persoane”, scriau cei de la Collider despre filmul ce este distribuit în România de Voodoo Films.

·        Flee – Selecția oficială, Cannes 2020

Pentru că descrie experiența de refugiat cu ajutorul unei animații vii, FLEE, semnat de Jonas Poher Rasmussen, forțează granițele documentarului ca să ne prezinte o călătorie către autodescoperire. Motivul pentru care a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun documentar este, potrivit publicației Sydney Morning Herald, faptul că izbutește o realizare remarcabilă: „abordează un subiect dificil și-l spune într-o manieră foarte captivantă”. „Uneori, un film este atât de puternic, încât te trezești spunându-le tuturor să se ducă să-l vadă. E exact ce am simțit să fac după proiecția cu Flee”, scrie și Jerusalem Post. Pelicula a fost nominalizată la Oscar și pentru cel mai bun film și cea mai bună animație.

Filmul, distribuit în România de Voodoo Films, a fost inclus în selecția oficială a Festivalului de la Cannes din 2020, care însă nu a mai avut loc din cauza pandemiei. A fost arătat prima dată pe un ecran de cinema la Sundance, unde a câștigat Marele Premiu al Juriului în Secțiunea World Cinema Documentary, iar în 2022 a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film documentar, cea mai bună animație și cel mai bun film internațional.

Pe website-ul www.filmedefestival.ro aflați mai multe despre filmele anunțate, programul festivalului și informații despre bilete.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Filme premiate internațional pot fi urmărite la Cinema Modern, în cadrul Festivalului „Les Films de Cannes à Suceava”.
 Vizualizări articol: 1096 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filme premiate internațional pot fi urmărite la Cinema Modern, în cadrul Festivalului „Les Films de Cannes à Suceava”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei