20 de tineri romi, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, au participat recent la o sesiune de instruire la Vama, unde au fost încurajați să se implice într-o serie de ateliere de lucru, special concepute de mai mulți formatori, pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare și dezvoltarea competențelor de lider.
Cursurile de instruirea au fost organizate de Asociația Tinerilor Mișto – RYMA, în parteneriat cu Asociația Institutul Bucovina, Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava – CENRES și EduMax – Centru de Dezvoltare Personală și Profesională, și s-au desfășurat în perioada 20-22 octombrie. Acțiunile fac parte din proiectul „Tineri romi pentru o comunitate cu inițiativă - Roma Civic”, cofinanțat de Consiliul Județean Suceava.
Am aflat de la organizatori că obiectivul principal al trainingului a vizat responsabilizarea și creșterea participării active a tinerilor de etnie romă, pentru dezvoltarea comunităților din care aceștia provin.
Formatori
Formatorii care i-au instruit pe tinerii romi la Vama au fost Manuela David, reprezentant al centrului EduMax, partener în proiect, care a vorbit în fața tinerilor despre metodele de implicare în comunitate, organizând totodată activități de cunoaștere pentru aceștia; Lucian Dimitriu, inspector școlar pentru probleme romilor, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava. El a subliniat importanța unui lider în comunitățile din care provin – un tânăr cu spirit civic, capabil să reprezinte vocea tinerilor romi; Oana Solovăstru, reprezentant al Partidei Romilor Suceava, care a prezentat un model de bună practică și un exemplu de urmat pentru cei prezenți la eveniment; Alina – Ionela Harșovschi, delegată a Consiliului Județean Suceava, cofinanțator al proiectului. Aceasta a adus în discuție importanța implicării autorităților locale în rezolvarea problemelor romilor și necesitatea prioritizării acestor acțiuni, în agenda de lucru; Constantin Tanasă, inspector școlar și profesor la Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca. Inspectorul le-a transmis tinerilor încurajări pentru a se implica activ în comunitate; Mihai Moisoiu, reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, a discutat cu tinerii despre semnalarea cazurilor de trafic uman și i-a invitat pe tineri să ia parte la un joc de rol; Petru – Vasile Gafiuc, președintele Asociației Institutul Bucovina, le-a vorbit tinerilor de etnie romă despre cum se pot afirma și pot face schimbări în comunitățile din care provin. Tot acesta le-a exemplificat tinerilor câteva cazuri fericite despre tinerii romi care, prin intermediul educației, au reușit să facă o schimbare, chiar ei reușind să fie schimbarea; Silviu Petrariu, în calitate de trainer, a organizat mai multe workshop-uri cu tinerii romi, pe tematici precum prioritizarea problemelor din comunitate și identificarea metodelor de activism, finalizând activitățile cu realizarea unor planuri de acțiune pe care le pot aplica în localitățile de origine; Mihai Pânzaru – PIM, maestru caricaturist și voluntar al Asociației Institutul Bucovina, a organizat partea creativă a sesiunii de instruire, realizând portrete ale tuturor celor prezenți.
· Instruiri tematice
Activitățile din cadrul proiectului Roma Civic s-au finalizat cu o vizită culturală la Mănăstirea Sucevița și Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” Moldovița. „Proiectul dorește să facă auzită vocea a 20 de tineri de etnie romă, în comunitățile din care provin aceștia (Suceava, Dolhasca, Berchișești, Ilișești, Ciprian Porumbescu și Valea Moldovei), printr-o serie de instruiri tematice, referitoare la facilitarea comunitară. Tinerii vor fi sprijiniți să dobândească cunoștințe și abilități prin activități care încurajează voluntariatul, campanii de informare, conștientizare și luare de decizii în favoarea comunității, dezvoltarea leardership-ului și a relației cu autoritățile publice locale. Pe durata proiectului, vor fi dezvoltate 5 grupuri de inițiativă locală a tinerilor (GILT-uri), formate din 20 de tineri romi, ce vor avea drept scop propunerea de inițiative locale și introducerea acestora pe agenda de lucru a autorităților locale, spre a fi validate”, a declarat Valentin Curcă, coordonator proiect.
Mai multe detalii despre proiect se regăsesc în mediul online, pe pagina de Facebook: Ryma Association | Facebook sau http://www.romayouth.org/wp/, dar și la sediul Asociației Ryma, din municipiul Suceava, strada Zamca, nr. 17, sau la numărul de telefon: 0230 524 128.