Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 253 (8170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Lansarea albumului „Tiberiu Moruz – Pasiuni omenești, impulsuri și vibrații ale sufletului”, la Muzeul de Istorie Suceava

Joi, 27 Octombrie 2022 (12:20:57)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Foaierul Muzeului de Istorie Suceava, unde pot fi admirate, până pe 2 noiembrie 2022, lucrări din expoziția „Tiberiu Moruz – Retrospectivă”, s-a lansat miercuri, 26 octombrie 2022, albumul „Tiberiu Moruz – Pasiuni omenești, impulsuri și vibrații ale sufletului”.

Albumul de artă face parte din programul editorial al Muzeului Național al Bucovinei și a apărut sub semnătura criticului de artă Oliv Mircea, care a susținut la Suceava și o conferință-omagiu Tiberiu Moruz.

„Tiberiu Moruz – Pasiuni omenești, impulsuri și vibrații ale sufletului” poate fi achiziționat de la magazinul Muzeului de Istorie sau de la magazinul online al instituției - https://muzeulbucovinei.ro/magazin/.

 

·        Valoare artistică

 

Fotografierea lucrărilor de pictură și grafică ale pictorului Tiberiu Moruz a fost realizată de artistul fotograf Petru Palamar, prezent și el la acțiunea culturală de la muzeu. Publicul sucevean s-a bucurat să vadă sau să revadă lucrări realizate de regretatul pictor și grafician Tiberiu Moruz (1941-1990), dar a putut pleca acasă și cu albumul editat de Muzeului Național al Bucovinei, ca o amintire de suflet, „un crâmpei din opera artistului”.

La lansarea valorosului album a participat și directorul adjunct al Muzeului Național al Bucovinei, Ion Mareș,care a explicat că „valoarea intrinsecă a albumului înseamnă un volum scos în condiții grafice foarte bune. A fost în esență dorința noastră de a pune în valoare, în circulație, opera unui artist unic. Valoarea operei sale va dăinui prin acest album”, completând că informațiile publicate în album de criticul de artă Oliv Mircea sunt valoroase „și ne încarcă cu noi cunoștințe din domeniul artei”. „Ce este mai plăcut și mai valoros decât cuvântul? Cuvântul care clădește, cuvântul care iartă, cuvântul care dăinuie... Această lucrare specială pentru noi înseamnă o mulțumire adusă artistului Tiberiu Moruz”, a mai spus Ion Mareș.

 

·        Colaborare

 

Despre album a vorbit și Șeful Biroului de Artă din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, Gabriel Herea, care a explicat că, în general, muzeul este cunoscut în primul rând ca un tezaur de bunuri culturale, „însă niciodată nu este suficient doar să tezaurizezi, să aduni în depozite și să închizi lucrurile”. „O casă a muzelor, un loc în care există lucruri de patrimoniu trebuie să inspire și să vină către societate cu mult mai mult decât doar expoziții sau doar păstrare de patrimoniu. Ăsta este contextul în care Muzeul Național al Bucovinei a întemeiat cu ani în urmă Editura <Karl A. Romstorfer>, editură care are deja foarte multe titluri, poate sute de titluri, titluri în care se regăsesc lucrări științifice, titluri în care se regăsesc lucrări de promovare și titluri în care se regăsesc lucrări de artă, albume de artă. La albumul de artă dedicat pictorului Tiberiu Moruz a participat o echipă largă, care a pornit de la munca de cercetare realizată de familia acestuia, valorizată de artistul fotograf Petru Palamar, și încununată de textul și analiza criticului de artă Oliv Mircea”, a explicat Gabriel Herea, cel care a manageriat și a pus cap la cap lucrurile pentru reușita acestui proiect  - Albumul de artă „Tiberiu Moruz – Pasiuni omenești, impulsuri și vibrații ale sufletului”.

 

·        Solidaritate

 

Criticul de artă Oliv Mircea a spus printre altele că odată cu lansarea albumului,  „celebrăm opera pictorului Tiberiu Moruz”. Oliv Mircea a subliniat efortul Vioricăi Moruz, soția artistului, care, într-o zi, „a intrat în atelierul artistului, a desfășurat întreaga mapă de lucrări pe care le avea la dispoziție ca moștenire iconică, care venea direct de la Tiberiu Moruz” și s-a gândit că trebuie scos un album pentru dăinuire. „În clipele acelea s-a născut o solidaritate: familia, prin dăruirea ei, prin forța ei empatică, pe de o parte, și criticul, pe de altă parte, au intrat în dialog și au preluat fiecare rafinamentul de comunicare simbolică, care se naște între artistul dispărut și opera care este acum mediată de cei care i-au stat alături”, a mai spus criticul de artă Oliv Mircea. Amintind faptul că artistul s-a stins mult prea devreme, la doar 49 de ani, Oliv Mircea ne-a îndemnat „să avem grijă de viețile noastre, să avem grijă cum grădinărim acest dar pe care l-am moștenit, pentru că așa cum spunea Constantin Noica, <măsura ți-o dai între 60 și 80 de ani”. Albumul „Tiberiu Moruz – Pasiuni omenești, impulsuri și vibrații ale sufletului”, a concluzionat Oliv Mircea, este rodul „vredniciei soției  artistului Tiberiu Moruz, al copiilor, prin care s-a reușit o punere în rând, în ordine, a acelor lucruri de artă care au rămas de la artist și care trebuie reținute de memoria colectivă”.

 

·        Mulțumiri

 

Fiica artistului prof. Oana Chilariu Moruz, artist plastic, a spus că momentul lansării albumului este un moment foarte important pentru familia Moruz, „suntem în fața unui vis de-al nostru, care astăzi a devenit realitate”. Oana Chilariu Moruz a mulțumit tuturor oamenilor care s-au implicat, cu profesionalism, în realizarea albumului de artă „Tiberiu Moruz – Pasiuni omenești, impulsuri și vibrații ale sufletului”. „Din păcate, tatăl meu și criticul de artă Oliv Mircea nu s-au întâlnit niciodată, dar arta a fost de partea lor și a făcut în așa fel încât să se întâlnească la un moment dat, și nu numai să se întâlnească, ci și să colaboreze chiar, și iată că rezultatul muncii lor și al colaborării lor este acest album, la care noi ținem foarte mult, și care, cu siguranță, peste ani, va rămâne o mărturie vie a existenței lor pe acest pământ: Tiberiu Moruz și Oliv Mircea. Vă mulțumesc foarte mult pentru susținere”, a concluzionat Oana Chilariu Moruz.

Alături de soția artistului, prof. Viorica Ana Moruz, de fiica Oana Chilariu Moruz, la lansarea albumului s-au aflat zeci de prieteni, artiști, scriitori, iubitori de artă etc.

Născut la Arad, în anul 1941, absolvent al Facultății de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secția Pictură, Tiberiu Moruz s-a stabilit și a creat la Suceava. Între anii 1972 și 1990, pictorul a participat la numeroase expoziții, personale, de grup sau colective. A fost distins, în 1985, cu premiul opiniei publice la Festivalul-concurs „Voronețiana”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea albumului „Tiberiu Moruz – Pasiuni omenești, impulsuri și vibrații ale sufletului”, la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lansarea albumului „Tiberiu Moruz – Pasiuni omenești, impulsuri și vibrații ale sufletului”, la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei