Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați, printre ei și fostul manager interimar ordonator de credite al Institutului de Psihiatrie Socola Iași, acuzat că ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei pentru lucrări la unitatea spitalicească, deși acestea nu fuseseră efectuate. Firma în cauză, care trebuia să execute lucrarea, este SC Cao Cons SRL Suceava.
Firma este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Și administratorul firmei apare pe lista inculpaților.
Pe scurt, acuzațiile sunt următoarele:
”În luna decembrie 2020, în contextul derulării unui contract încheiat între Institutul de Psihiatrie Socola Iași și SC Cao Cons SRL Suceava ce avea ca obiect ,,Reabilitare și modernizare rețea alimentare cu apă potabilă”, inculpații Șaramet Adrian Bogdan și Mihalache Ionuț (manageri interimar, respectiv responsabil cu controlul financiar în cadrul unității spitalicești), cu încălcarea atribuțiilor de serviciu prevăzute de legislația primară, ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei ce reprezenta contravaloarea totală a lucrărilor, în condițiile în care acestea nu erau finalizate, iar garanția de bună execuție nu fusese constituită de către executant. Într-o manieră asemănătoare ar fi procedat și membrii comisiei de recepție a lucrărilor (formată din Ignat Radu Bogdan, Atanasiu Alin Adrian și Zaharia Raul Gabriel) care ar fi atestat în mod nelegal executarea în totalitate a lucrărilor în condițiile în acestea nu erau finalizate”, se arată într-un comunicat al DNA.
Infracțiunea principală de care sunt acuzați inculpații este de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Așadar, inculpații sunt acuzați că au închis din hârtii lucrarea și au împărțit bani între ei.
De precizat că doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, 2 ani, 2 luni și 20 zile de închisoare și interzicerea unor drepturi.
În cauză, Ministerul Sănătății a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 490.323 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință judecătorească definitivă.