La Centrul de Documentare și Informare din cadrul Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni a avut loc pe 19 octombrie 2022 lansarea primului volum de poezie, „Gânduri împrăștiate”, Editura Letras, semnat de eleva Izabela Popa, o tânără din sistemul de protecție sucevean, care a ales să-și transpună emoțiile pe hârtie.
În cele 58 de pagini ale cărții, Izabela Popa „împrăștie gânduri-emoție”. Având parte de un public numeros la lansarea primei cărți, mai ales oameni aproape de sufletul ei, care o înțeleg, care o ajută, care o iubesc și o prețuiesc, tânăra a spus: „ziua de astăzi nu aș putea să o descriu în cuvinte. Aproape de fiecare dată când îți vezi un vis împlinit, uiți de Dumnezeu, dar în această zi, sufletul meu și-a petrecut-o în Rai. Poate pentru unii această comparație este exagerată, dar inima mea așa mi-a dictat să spun. Am avut parte de emoții puternice, pe care nu le întâlnești în fiecare zi. Poate doar noaptea, când contemplezi la nemurirea sufletului”.
Printre versurile Izabelei, printre flori și îmbrățișări, am mai „smuls” un gând al tinerei poete, care a spus: „Încerc să-mi păstrez modestia și să vă spun că evit pe cât de mult pot centrul atenției, în schimb azi mi-am făcut de cap inaugurând un alt drum pentru sufletul meu, alături de persoane care m-au surprins cu prezența lor, dar și cu oamenii dragi pe care îi am alături de mine la orice pas”.
Am aflat de la reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava că Izabela este în sistemul de protecție încă de la naștere, deoarece mama ei nu a avut posibilități materiale să-i asigure condițiile necesare creșterii și îngrijirii. Femeia și-a dorit ca fiica ei să aibă un viitor mult mai bun, să nu crească în sărăcie și lipsuri, și a lăsat-o pe Izabela în grija statului.
· Participanți
Mai mulți specialiști ai DGASPC Suceava (Margareta Isăilă, Nicoleta Daneliuc, Luminița Veronica Vasiliu, Florin Tărnăuceanu, managerul de caz - Maria Agănencei, precum și o parte din colegii Biroului AMP, Sabina Doroftei, șefa Serviciului Urgențe) au fost alături de Izabela la lansarea de carte. Nu puteau să lipsească de la eveniment Popa Elena, asistentul maternal al Izabelei, colegi de clasă, Briana Belciug, profesoara care a încurajat-o pe Izabela să își publice poeziile și care a moderat evenimentul, directorul liceului, Demis Ioan Maranda, dar și diriginta actuală a Izabelei, prof. Dochia Lenuța, precum și cea din gimnaziu, dar și mulți alți profesori care și-au exprimat bucuria de a avea o astfel de lansare de carte a unui elev din liceul lor. Directorul liceului și-a exprimat atât bucuria de a avea astfel de elevi, cât și disponibilitatea de a o sprijini pe Izabela oricând va avea nevoie. Mulți profesori au dorit să citească din poeziile Izabelei și au fost impresionați. Ei și-au exprimat și surpriza de a fi aflat doar de curând faptul că Izabela este în plasament la familia Popa, deoarece relația de atașament puternică între aceștia nu a lăsat să se vadă acest lucru.
· Apreciată și valorizată în familie și comunitate
Născută la începutul lunii mai, în anul 2004, fetița a stat doar un an în Leagănul de copii ,,Sf. Maria” Suceava, după care a beneficiat de plasament în familia asistentului maternal profesionist din oraşul Liteni, Elena Popa. Interesant este și faptul că legătura strânsă pe care o are Izabela cu familia asistentului maternal a determinat-o pe elevă să semneze manuscrisul de poezii cu numele Popa Izabela.
Izabela este elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic <Iorgu Vârnav Liteanu> Liteni, este bine integrată în familia asistentului maternal, dar și în comunitate, fiind apreciată și valorizată atât în familie, cât și în școala în care învață. Eleva mai are cel puțin un talent, îi place să cânte, astfel că s-a înscris și la Secția de canto din cadrul Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” Suceava.
Șefa Biroului de Asistență Maternală Profesionistă (AMP), Luminița Veronica Vasiliu, ne-a descris-o astfel pe elevă: „Este cumpătată, talentată și disciplinată în tot ceea ce își propune. Familia asistentei maternale o sprijină pe Izabela în toate proiectele și îi asigură climatul favorabil și afecțiunea necesară unei dezvoltări armonioase a personalității tinerei. Pasiunea pentru poezie s-a dezvoltat în timp, fiind o modalitate de exprimare a sentimentelor și emoțiilor sale. A fost încurajată de familie și remarcată atât de profesori, de colegi, cât și de managerul de caz din cadrul DGASPC Suceava, care a prezentat situația Izabelei persoanei de legătură cu Fundația HHC România, astfel încât Izabela a primit un sprijin financiar neașteptat pentru editarea manuscrisului”.