Ziua de miercuri, 19 octombrie, a fost aleasă de DIICOT și Poliția Română pentru ample acțiuni de destructurare a unor grupări infracționale organizate, cu o desfășurare de forțe foarte mare având în vedere că s-a acționat în zeci de județe și au fost puse în executare peste 400 de mandate de aducere.
În judeţul Suceava, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu un procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat 7 percheziţii domiciliare, în municipiul Suceava și localitățile limitrofe, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și mare risc, trafic de droguri de risc, în formă continuată, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și deținere de droguri de risc, în vederea consumului propriu, fără drept.
S-au derulat percheziții în municipiul Suceava, la Șcheia și Dumbrăveni, vizați fiind mai mulți tineri acuzați de trafic de canabis.
”Începând cu luna iunie 2022, mai mulți tineri, din municipiul Suceava, ar fi desfășurat activități ilicite din sfera traficului de droguri și comercializării de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, comercializând atât droguri de mare risc (amfetamină, MDMA - ecstasy), droguri de risc (canabis), cât și noi substanțe psihoactive”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor.
· A comandat de pe internet semințe de canabis și îngrășăminte și s-a apucat de cultivat în garsonieră
Unul dintre cei cercetați a comandat de pe un site semințe de plantă de canabis și îngrășăminte cu ajutorul cărora a înființat o cultură de canabis, de tip indoor. La percheziția de miercuri dimineață, într-o garsonieră din municipiul Suceava a fost găsită o cultură semnificativă de canabis.
Ulterior, tânărul cultivator ar fi comercializat canabis consumatorilor din municipiul Suceava, dar și din localitățile limitrofe, fiind identificați mai mulți cumpărători.
De asemenea, în cadrul acțiunii a fost depistată și o legitimație falsă, prin care unul dintre cei vizați de percheziții încerca să păcălească că reprezintă o organizație antidrog.
Mai mulți suspecți au fost conduși la audieri la sediul DIICOT – Serviciul teritorial Suceava.
Aseară, ancheta DIICOT era încă în plină desfășurare.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
La percheziții au participat și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.
Problema traficului de droguri, în special canabis, este cea mai acută pentru structurile de combatere a crimei organizate din Suceava, în sensul că sunt mulți dealeri mai mari sau mai mici care sunt dispuși să-și asume foarte multe riscuri pentru a-și continua activitatea infracțională.
· Zi cu multă acțiune și forfotă mare la structurile DIICOT
Procurorii DIICOT și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, au efectuat, miercuri dimineață, peste 50 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, criminalitate informatică și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.
În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii au pus în executare peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 400 de mandate de aducere.
Astfel, au fost efectuate 34 acțiuni operative numai pe linia combaterii traficului de droguri, fiind puse în executare: 193 mandate de percheziție domiciliară și 236 mandate de aducere.
Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul DIICOT, începând cu anul 2018 și relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracțiunile de trafic de droguri, trafic de persoane și de minori și orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, în efortul de a combate în mod eficient acest fenomen infracțional.
Sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.
Perchezițiile efectuate la data de 19 octombrie au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.
Nu în ultimul rând, acțiunile vizează crearea unui climat optim de siguranță al cetățenilor, precum și protecția victimelor infracțiunilor.
”Menționăm și că, în primele 9 luni ale acestui an, au fost întocmite 1.162 de rechizitorii și au fost încheiate 311 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3.219 inculpați, dintre care 1.229 în stare de arest preventiv. Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției în care s-a reținut infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, alături de alte infracțiuni de competența DIICOT, fiind trimiși în judecată 907 inculpați, dintre care 431 în stare de arest preventiv”, a transmis structura centrală a DIICOT.