La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, Sala Cafeteria, a fost vernisată recent expoziția „Releveu la Muzeul Satului Bucovinean”, care cuprinde lucrările elevilor din clasa a XII-a C – specializarea Arhitectură - din cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Expoziția se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate aniversării artistului Ciprian Porumbescu, sărbătorite de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, în parteneriat cu Muzeul Național al Bucovinei. Despre lucrările din expoziție au vorbit inspector Arte prof. Loredana Mihaela Ceică și cele două profesoare îndrumătoare: dr. arh. prof. Larisa Georgiana Popa și arh. prof. Corina Monica Roncea.
Am aflat de la organizatori că elevii s-au organizat în șase echipe și au studiat, prin desen, câte o gospodărie: „Gospodăria din Rădășeni”, compusă din locuință (elevii: Dorin Andrieș, Thomas Drăgoi) și bucătărie de vară (elevii: Călin Huțan, Bianca Petrariu, Georgiana Ursaciuc); „Casa Dorna Candreni” – elevii: Aris Lucan, Claudia Van Dalen, Teodora Varvaroi, „Gospodărie din Straja” – elevii: Cezar Florea, Cătălina Simioniuc, Estera Ungurean, „Gospodărie Câmpulung Moldovenesc” – elevii: Robert Bradu, David Iacoban, Iuliana Roșca și „Casa Volovăț” – elevii: Diana Cimpoi, Emanuel Popu. Echipele și-au prezentat proiectele, compuse din planșe și machete, prin câte un reprezentant: Georgiana Ursaciuc, Cezar Florea, Teodora Varvaroi, David Iacoban și Emanuel Popu. La eveniment au mai fost prezenți și elevii clasei a XI-a D, însoțiți de inspector Arte prof. Loredana Ceică, și elevii clasei a XII-a E, însoțiți de prof. Roxana Bliorțu.
„Acțiunea și-a propus să promoveze valorile arhitecturii tradiționale ale satului din Bucovina, ale cărei practici sunt reluate de arhitectura contemporană în ceea ce privește principiile sustenabile utilizate, dar și a unui anume mod de viață legat de valori, natură, tradiții și locuire. Prin urmare gospodăriile studiate reprezentă nu doar un sistem material, ci mai ales unul spiritual, fiind încurajată conservarea construcțiilor tradiționale, precum și readucerea în atenție a meșteșugurilor și tehnicilor tradiționale”, a transmis inspector Arte prof. Loredana Ceică.