Verificările demarate atât urmare a solicitării prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, cât și a dispozițiilor Gărzii Naționale de Mediu, asupra stării tehnice a iazurilor de decantare de pe raza județului, precum și asupra modului de respectare a legislației specifice de mediu și ape arată că la 6 din cele 7 iazuri de decantare administrate de SC CONVERSMIN SA București există probleme tehnice. Controlul a fost efectuat în perioada 29 august – 1 septembrie a.c., de specialiști din cadrul SGA Suceava și Comisariatului Județean de mediu. Concluziile verificărilor au fost făcute publice de prefectul Moldovan, printr-un comunicat de presă. Astfel, la iazul de decantare Tărnicioara Ostra, cu o capacitate proiectată de 9,3 milioane de metri cubi, în care se află 8,329 de milioane de mc de steril (15.667.982 tone), supravegherea depozitului de steril Valea Tărnicioara, cât şi a iazurilor de decantare Ostra A – B - C şi Poarta Veche este asigurată de o echipă de intervenţie specializată, formată din 7 oameni care realizează lucrări de întreţinere (decolmatări şanturi de gardă, refacere gărduleţe de coastă) şi pază. Sistemul de monitorizare (13 piezometre, 6 înclinometre, sistem Data Logger de stocare date) nu era funcțional la momentul controlului, la fel cum s-a constatat și la celelalte iazuri. Menționăm că Ostra A-B-C, închis din anul 1972, cu o cantitate depusă de 1.903 mii mc., este asecat și în întregime revegetat, având în același timp un nivel bun de stabilitate., după cum au notat inspectorii.
La Tărnicioara Ostra, pe ramura Scăldători, grebla de retenţie plutitori este degradată în proporţie de cca. 60%, prin excavarea sub acţiunea apei; digurile de gabioane de pe ramura Scăldători şi ramura Tărnicioara sunt rupte la contactul cu versantul drept, apa circulând prin zona afectată; pavajul realizat pe paramentul amonte al digului de capăt ramura Scăldători este deteriorat parțial; zonele amonte dig capăt Scăldători şi Tărnicioara sunt colmatate cu material aluvionar şi plutitor a. Grebla de retenţie plutitori din zona Tărnicioara este colmatată 90%; pe taluzul principal se constată prezenţa sterilului antrenat de vânt şi apele de şiroire peste aprox. 80% din suprafața covorul vegetal, acesta fiind compromis; în zona Tărnicioara, canalul betonat pentru evacuarea apelor pluviale de pe drumul acces iaz decantare, pe o lungime de cca. 100 m, este parţial distrus. De asemenea, nu s-a realizat o verificare a stării tehnice a galeriei de subtraversare iaz decantare de către experţi autorizaţi; pentru perioada 2020-2022 nu au fost făcute analize privind calitatea apelor pârâu Brăteasa - amonte și aval confluență cu pârâu Scăldători și amonte/aval confluență cu galeria hidrotehnică, evacuare ape galerii hidrotehnice Scăldători și Tărnicioara și șase din cele opt măsuri stabilite cu ocazia controlului anterior nu au fost duse la îndeplinire, motiv pentru care reprezentantul SGA Suceava a aplicat SC CONVERSMIN SA o amendă în cuantum de 35.000 lei.
Iazul de decantare Poarta Veche Ostra are o suprafață de 4,085 ha, cu 496 mii mc steril. Taluzul iazului este parţial vegetat. La control s-a constatat existenţa unei ravene în taluzul principal, gărduleţele de coastă fiind distruse.
· Pentru prevenirea unor dezastre sunt necesare expertize periodice a stării iazurilor de decantare
Iazul de decantare Valea Straja Ostra are o suprafață de 12,58 ha şi o capacitate de 1.496 mii mc, cantitatea depusă fiind de 1.320 mii mc. Aici sunt în derulare lucrări de punere în siguranță și reabilitare ecologică, acesta fiind motivul pentru care sistemul de monitorizare a fost scos din funcțiune și monitorizarea este realizată de către constructor.
Iazul de decantare Dumitrelu Fundu Moldovei are 9,31 ha și o capacitate proiectată de 30.000 mii mc și are depozitate 2.340 mii mc material. Inspectorii au constatat acumularea de material antrenat de precipitații în spatele greblei amplasate pe valea principală a pârâului Dumitrelu; menţinerea volumului de material aluvionar acumulat în barajul Pinu până la nivelul drumului de acces la iazul de decantare Dumitrelu; galeria hidrotehnică de evacuare a apei din bazinul pârâul Dumitrelu prezintă acumulări ale sedimentelor care sunt la un nivel de atenţionare (colmatare parţială de aprox. 75 - 80% din profilul galeriei GSB 6,51mp).
Supravegherea depozitului de steril este asigurată de o echipă de intervenţie specializată, formată din 5 oameni, dar sistemul automat de monitorizare a stabilității iazului nu era funcțional la momentul controlului. De asemenea, monitorizarea calităţii apelor din perimetrul minier nu se mai realizează din anul 2017.
Iazul de decantare Dealu Negru Fundu Moldovei are 5,65 ha, cu o cantitate depusă este de 696 mii mc. Aici se observă menţinerea fenomenului accentuat de ravenare, pe taluzele superioare ale iazului de decantare, partea inferioară a taluzului fiind parţial vegetată, preponderent cu mesteacăn.
Nici în anul 2021, nici în 2022 nu s-au prelevat probe de apă de către laboratorul acreditat. Prefectul a arătat că pentru iazurile Dealu Negru și Pârâul Cailor există din 2010 o hotărâre de guvern pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier. Prin acest act normativ s-au alocat 27 milioane lei, cu termene de începere a lucrărilor 2016 și finalizare 2018, dar demersul legislativ nu s-a concretizat, lucrările nefiind demarate nici la această dată.
Iazul de decantare Pârâul Cailor Fundu Moldovei are 12,06 ha, iar cantitatea depusă este de 625 mii mc. Aici se observă fenomene de ravenare în partea superioară a taluzului iazului de decantare; partea inferioară a taluzului este parţial vegetată. În cursul anului 2022, până la data controlului, nu s-au prelevat probe de apă de către laboratorul acreditat.
După verificări specialiștii au stabilit un set de măsuri pentru menținerea în stare de siguranţă a iazurilor de decantare, printre care verificarea stării tehnice a galeriilor de subtraversare/ocolire care preiau cursurile de apă pe care sunt acestea construite, de către un expert tehnic autorizat, la Pârâul Cailor (Fundu Moldovei), Dumitrelu (Călimani) și Valea Tărnicioara (Tarniţa) la care nu sunt lucrări de punere în siguranţă în derulare.
Pentru toate depozitele de steril uzinal din judeţul Suceava se va face o verificare a stării tehnice a acestora, de către un expert tehnic autorizat, din punct de vedere al stabilităţii, cu punerea în funcţiune a sistemelor de monitorizare automată.
„Toate măsurile stabilite de către specialiștii SGA Suceava și GNM – CJ Suceava se regăsesc în documentele de control încheiate în anii anteriori, fiind cu atât mai actuale cu cât, odată cu trecerea timpului, este absolut necesar a cunoaște modul de comportare a acestor amenajări în vederea preîntâmpinării producerii unor dezastre”, a subliniat prefectul Moldovan.