Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit, sâmbătă, 8 octombrie, împlinirea a 230 de ani de la sosirea polonezilor în localitatea Cacica. În aceeași zi a fost sărbătorit și hramul secundar al bazilicii „Adormirea Maicii Domnului” și întâlnirea persoanelor consacrate.
Manifestările au început la ora 9:00, la bazilica „Adormirea Maicii Domnului”, cu Sfânta Liturghie în limba ucraineană și rit greco-catolic, celebrată de pr. Nicolae Nicolaișen, după care, de la ora 10:00 a avut loc Sfânta Liturghie în limba polonă, celebrată de capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau, împreună cu pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelan al polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou și cu pr. Iulian Kropp, paroh la Mircești. A urmat apoi, de la ora 11:00, celebrarea Sfintei Liturghii solemne, prezidată de ES Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, alături de care au concelebrat pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina și paroh la Suceava și preoți din toată dieceza de Iași.
După Sfintele Liturghii, participanții s-au îndreptat către Casa Naționalităților din Cacica, unde au asistat la program artistic susținut de ansamblurile reprezentative Uniunii Polonezilor din România: „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului. De asemenea, copii din Cacica au prezentat un program artistic, care a cucerit publicul prezent la această acțiune. După programele artistice, a urmat un picnic.
Ghervazen Longher: Cacica a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi
În cadrul manifestărilor, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a ținut să mulțumească, în numele uniunii, tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei importante sărbători, precum și tuturor celor prezenți. „Acest eveniment este unul foarte important pentru comunitatea polonezilor din Cacica. Cacica este foarte importantă și pentru istoria așezării polonezilor pe aceste teritorii deoarece a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi. Acest lucru este strâns legat de descoperirea zăcămintelor de sare de aici și construirea minei”, a spus Ghervazen Longher. El a explicat că la finalul secolului al XVIII-lea, împăratul Iosif al II-lea a ordonat căutarea de sare gemă în Bucovina, iar în regiunea Cacicăi, erau cunoscute de mult izvoarele sărate și deja, din anul 1791 a fost înființată mina de sare. „Pentru aceasta au fost aduși muncitori, mai întâi, de pe teritoriile Ucrainei de astăzi, iar mai apoi între anii 1791-1792 familii poloneze din Bochnia și Wieliczka. Cu timpul, satul a devenit multietnic și multiconfesional, polonezii reprezentând un grup de coloniști foarte activi și pentru mult timp cel mai numeros”, a spus președintele Uniunii Polonezilor din România.
La evenimentele de la Cacica au participat subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Doina Iacoban, vicepreședinții Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă și Vasile Tofan, directorul Salrom București, Dan Dobrea, directorul Salinei Cacica, Radu Dârțu, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, delegația schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, primarul comunei Cacica, Petru Todosi, primarul din Mănăstirea Humorului, Viorel Croitoru, primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher, reprezentanții comunităților poloneze din România, persoanele consacrate, precum și pelerini prezenți cu ocazia hramului secundar de la Cacica.