Serbarea câmpenească din prima duminică din octombrie, care include Târgul Lăptarilor și Festivalul „Drumul Lemnului”, organizată de municipiul Câmpulung Moldovenesc pe stadionul din oraș, s-a bucurat de o numeroasă participare, atât din partea localnicilor, cât și din comunele din jur. Ca în fiecare an, târgul a fost deschis în sunete de bucium. Cel mai tânăr buciumaș a fost Eusebiu Nemțan, în vârstă de numai 3 ani, îmbrăcat în costul popular complet, de la căciulă până la opinci. A venit pentru deschiderea festivalului împreună cu frații mai mari, Andrei, în vârstă de 15 ani, și George, 18 ani, elevi la Colegiul Silvic, de asemenea îmbrăcați în costum popular. George a spus că au învățat de la bunicul lor să cânte la bucium și vin la festival încă de când erau mici.
La deschiderea oficială, primarul orașului, Mihăiță Negură, și oaspeții săi – președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan, deputatul PNL Angelica Fădor, primarii din localitățile din zona Câmpulung, fostul președinte al Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean, au fost întâmpinați la intrarea în târg cu pâine, sare și țuică. Oficialii județeni și locali au vizitat standurile cu produse lactate și meșteșugărești, au stat de vorbă cu producătorii și proprietarii de animale, au luat în brațe copii îmbrăcați în straie populare și s-au fotografiat cu ei, au dat mâna cu oamenii și au stat de vorbă prietenoși. Președintele Flutur a probat tăiatul lemnului cu un utilaj tradițional numit trașcă, dar și o căciulă tradițională, dând astfel celor din preajmă prilej de glume și ironii.
Chiar dacă se numește Târgul Lăptarilor, în zona rezervată expoziției de animale au fost puține vaci, doar 14 exemplare de Bălțată Românească, Brună și Red Holstein, și asta în condițiile în care județul Suceava are cel mai mare șeptel din România, depășind județul Alba, după cum a anunțat prefectul Alexandru Moldovan la microfon.
· Muzică populară, mici, țuică, bere și voie bună
Printre atracțiile târgului au fost câinii ciobănești românești de Bucovina. Unul dintre crescători, Laurențiu Tăutu, bucovineanul care a înființat Canisa de Pietrele Doamnei, a venit cu doi dintre câinii săi de top, unul fiind campionul mondial Crai de Pietrele Doamnei, în vârstă de 4 ani. Laurențiu a spus că are 7 câini, doi masculi și cinci femele, iar prețul unui pui este de 300-400 de euro.
În expoziția de animale au mai fost 20 de oi și capre și nelipsiții cai de rase grele. Amatorii de plimbări călare puteau să facă o tură de stadion cu poneiul Igor, contra sumei de 10 lei, iar cei mai comozi au avut la dispoziție un atelaj care era o combinație între trăsură și căruță, cu același traseu.
Pe grătare au sfârâit micii, cârnăciorii, fleicile și hamsiile – 5 lei micul, 10 lei suta de grame de hamsii, la ceaun s-au pregătit tochitură, miel în smântână, balmoș și mămăligă, berea, țuica și vinul au fost din belșug.
Spectacolul folcloric a fost asigurat de Trompetele de argint de la Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, Piatra Șoimului, Floare de colț și Comoara Bucovinei, tot din Câmpulung Moldovenesc, Chernivchanka - Ucraina, Plaiurile Pojorâtei - Pojorâta, Flori de Bucovina – Sadova, Brăduțul – Frumosu, Cetina – Vama, Elisa Hechelciuc, Liliana Coca, Geta Zbranca, Dayana Ivașcu, Nicoleta Hafiuc, Iustina Horga, Cornelia Ștefan, Gabriela Mândrilă, Elisabeta Andreina Dominte, Diana Aioanei, Alexandra Haucă și Sebastian Popa.
· Flutur: „Mă aveți prieten. Țineți aproape de mine!”
De pe scena festivalului, președintele Gheorghe Flutur le-a transmis oamenilor veniți la serbare că le este alături și i-a invitat ca în ciuda greutăților să fie optimiști. „Mă aveți prieten. Țineți aproape de mine!”, a declarat Flutur, care le-a mai spus celor prezenți „să fiți optimiști, că ceea ce depinde de mine, de primari, facem”.
El a mai afirmat că inițiativa organizării celor două evenimente, Târgul Lăptarilor și Drumul Lemnului, ajunse la a XIX-a ediție, i-a aparținut și a deplâns faptul că scade numărul crescătorilor de animale. „Sperăm să găsim o soluție pentru a sprijini creșterea vacilor de lapte, altfel oamenii își vor duce vacile la abator, să le taie”, cu trimitere directă la necesitatea majorării subvențiilor la lapte.
De asemenea, Gheorghe Flutur l-a felicitat pe primarul Mihăiță Negură pentru investițiile făcute în oraș, lăudând rondurile cu trandafiri, restaurarea unor clădiri de patrimoniu, reamenajarea Muzeului Arta Lemnului, modernizarea unor drumuri și străzi etc. și a promis sprijin în continuare din partea administrației județene. „Cu toate necazurile – pandemia, restricțiile, războiul din Ucraina și facturile care ne fac noaptea mai scurtă, să vedem și partea bună”, a spus Flutur.
La finalul părții oficiale a serbării câmpenești, primarul Negură a declarat public că deși pe scenă are alături doar colegi de partid (PNL), aceste manifestări nu au nici o conotație politică. „Invitațiile au fost făcute pentru toată zona politică. Personal am invitat toate personalitățile din Câmpulung. Cine a dorit să vină este aici”, a afirmat primarul, care a dorit să explice de ce nu sunt prezenți și lideri de la alte formațiuni politice.