Cel mai longeviv concurs literar din ţară, Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ediția a 54-a (30 septembrie – 1 octombrie 2022, la Suceava, Fălticeni și Mălini), s-a deschis, vineri, 30 septembrie, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava.
Pe parcursul zilei au avut loc conferințe despre poezia lui Nicolae Labiș și despre literatura română, microrecitaluri de poezie, pe versurile poetei Carmen Veronica Steiciuc (fostul manager al Teatrului „Matei Vișniec”, care a plecat la Ceruri în anul 2021, la vârsta de 53 de ani), în interpretarea actorilor Clara Popadiuc și Răzvan Bănuț de la teatrul sucevean, și un recital de muzică folk, susținut de Mihaela Popescu.
Gazda evenimentului, Angela Zarojanu, managerul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, a adresat un cuvânt de bun venit oaspeților, spunând că „Teatrul găzduiește un eveniment extrem de important pentru viața comunității sucevene și pentru viața culturală din România. Suntem mândri că ați ales Teatrul ca loc unde să vă întâlniți, ca loc unde să putem schimba păreri. Teatrul este casa noastră, a tuturor, și faptul că festivalul de poezie are loc aici, la Teatru, ne dă valoare, nouă, Teatrului”.
Scriitorul Ioan Manole, care de câteva luni lucrează la organizarea acestui festival, pentru reușita acestuia (organizatorii ediției din acest an fiind Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava și în colaborare cu Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria comunei Mălini, Societatea Scriitorilor Bucovineni), a mulțumit tuturor participanților la această ediție a festivalului, amintind și faptul că începând cu această ediție, o premieră, s-a introdus o nouă secție pe lângă cea clasică: „Cea mai bună carte de poezie apărută în anul 2021”. Concursul, a mai spus scriitorul Ioan Manole,își propune să descopere, să sprijine și să promoveze noi și autentice talente în rândul tinerilor creatori de poezie, poeții tineri care așteaptă la porțile gloriei literare.
Juriul Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș” a avut în componență o serie de personalități literare de prim rang, critici literali, poeți și scriitori. Din juriul festivalului au făcut parte prof univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, prof. scriitor Marcel Mureșeanu, prof. univ. dr. Vasile Spiridon, prof. univ. dr. Iulian Bodea, criticul literar Alexandru Cistelecan, scriitor Liviu Ioan Stoiciu, poetul Claudiu Komartin, criticul și istoricul literar Theodor Codreanu.
La deschiderea Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ediția a 54-a, au fost prezenți Margareta Labiş, sora poetului, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni,scriitorul Grigore Ilisei, scriitorul Paul Gorban, scriitorul Constantin Hrehor, poeta Mihaele Grădinariu, poeta Viorica Petrovici, scriitorul Constantin Horbovanu, scriitorul Ioan Țicalo, scriitoarea Luminița Țăran, inspectorul școlar Isabel Vintilă, din cadrul IȘJ Suceava, Sorin Filip, directorul Centrului Cultural Bucovina etc.
Au fost prezenți și au adresat câte un cuvânt în fața participanților vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă și prof. Ovidiu Milici, consilierul primarului municipiului Suceava, Ion Lungu.
În sala mare a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava s-au aflat vineri și mulți elevi, provenind de la mai multe școli sucevene, însoți de profesori, printre ei aflându-se și prof.Gheorghe Cîrstian, coordonatorul Casei de Poezie Light of ink, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava.