Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 228 (8145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

AUR Suceava solicită ca o comisie parlamentară să verifice toate privatizările de după 1989 care au devalizat resursele României

Miercuri, 28 Septembrie 2022 (14:29:30)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentarii AUR Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, i-au transmis o interpelare premierului României, Nicolae Ciucă, prin care solicită trimiterea corpului de control al acestuia sau înființarea unei comisii parlamentare pentru verificarea tuturor privatizărilor de după anul 1989 pentru a se stabili vinovații pentru „devalizarea resurselor țării”.

Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa i-au amintit premierului că potrivit declarațiilor făcute de acesta, Guvernul ia în calcul măsuri de premiere a consumatorilor care fac economie la energia electrică şi de taxare suplimentară a celor care consumă mult.

„Noi vă propunem să găsiți și să sancționați vinovații care au adus România într-o astfel de situație pentru că avem o istorie în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport”, au arătat cei trei parlamentari AUR Suceava. Ei au arătat că în sistemul comunist a fost gândită o rețea de zece rafinării distribuite în funcție de specificul zonelor și a materiilor prime pe care le prelucrau, respectiv Astra Ploieşti, Vega Ploieşti, Steaua Română Câmpina, Rafinăria Dărmăneşti şi Suplacu de Barcău, de dimensiuni mai mici, dar și unități cu capacitate mult mai mare, Petromidia Năvodari, Petrobrazi Ploieşti, Arpechim Piteşti, Petrotel Ploieşti, Rafo Oneşti.

„După 1989, situația rafinăriilor s-a schimbat dramatic. În 1997, opt dintre rafinării au trecut pe cont propriu. Restul activelor, rafinăria Arpechim și Petrobrazi, au intrat în proprietatea Petrom, alături de fosta rețea Peco. Și tot Petrom a primit și dreptul exclusiv de a extrage țiței din câmpurile petrolifere identificate la ora aceea. Astăzi, au mai rămas active în zona de rafinare doar Petrobrazi care aparține OMV Petrom, rafinăria Petrotel deținută de Lukoil, și Petromidia și Vega, unde pachetul majoritar de acțiuni aparține kazahilor de la Kaz Munai Gaz”, au transmis parlamentarii AUR de Suceava.

Aceștia i-au transmis premierului că, recent, ministrul Energiei a spus că aceste rafinării au fost puse în mâinile „unor privați, controlați din alte țări”. „Domnule prim-ministru, noi vă propunem să ne uităm puțin în trecut, să găsiți vinovații și să-i faceți să plătească până la încheierea mandatului de prim-ministru. În caz contrar sunteți complice și veți răspunde în fața românilor. Solicităm un tabel cu anul privatizării, ministrul decident, valoarea companiei, valoarea de vânzare şi vinovații cu indicarea partidului din care acel ministru făcea parte, respectiv câţi de la PSD, câţi de la PDL, câți de la PNL, câți de la PMP, câți de la UDMR ori alte partide care au fost la guvernare?”, se arată în interpelarea parlamentarilor Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa. În aceste condiții, aceștia l-au întrebat pe premier dacă este de acord să demareze o amplă investigație a corpului de control al prim-ministrului față de declarația ministrului Energiei potrivit cărora „rafinăriile României sunt controlate din alte țări”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AUR Suceava solicită ca o comisie parlamentară să verifice toate privatizările de după 1989 care au devalizat resursele României.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
AUR Suceava solicită ca o comisie parlamentară să verifice toate privatizările de după 1989 care au devalizat resursele României3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei