„Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN)” şi „Ruta Cultural Turistică Națională a destinațiilor turistice din România premiate de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor din Turism (FIJET) cu trofeul de excelență «Mărul de Aur» pentru dezvoltarea și promovarea turismului”, recunoscute de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), au fost lansate oficial marți, 27 septembrie a.c., la Târgu Jiu, în județul Gorj, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului.
Evenimentul a fost organizat de ministerul de resort, alături de Consiliul Județean Gorj, Asociația Profesională Patronală de Turism Gorjul și Asociația „Acasă la Brâncuși”. Cu acest prilej, reprezentanții destinațiilor incluse în cele două rute au primit din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului diplome care atestă, în mod oficial, calitatea lor de membri. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a transmis că o călătorie pe „Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN)” poate fi descrisă ca o adevărată lecție de cultură și presupune un itinerar lung, prin douăzeci de judeţe din România, respectiv: Brașov, Vrancea, Neamţ, Suceava, Buzău, Covasna, Sibiu, Mureș, Harghita, Maramureș, Bistrița, Alba, Cluj, Bihor, Hunedoara, Arad, Gorj, Vâlcea, Constanța și Tulcea. De precizat că în județul Suceava sunt trei destinații EDEN, municipiul Suceava și comunele Cârlibaba și Șaru Dornei.
„Prestigiosul trofeu <Mărul de Aur> este acordat anual de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET), care are membri peste 800 de personalități de pe toate continentele și este comparat adesea cu faimosul premiu Oscar din cinematografie, iar obținerea lui de către Mănăstirile din Bucovina, Rezervația Biosferei Delta Dunării, Mărginimea Sibiului, Municipiul Târgu Jiu și Municipiul Oradea atestă din nou recunoașterea internațională a frumuseții și unicității României, cu plaiurile ei nemuritoare care te invită să le parcurgi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
De precizat că tot în cadrul evenimentului de la Târgu Jiu a avut loc și întâlnirea reprezentanților destinațiilor EDEN din România, cu scopul de a facilita dezvoltarea Rețelei EDEN, schimbul de experiențe și bune practici. În perioada 2008-2019 în România au fost desemnate 39 destinații EDEN pentru cele nouă teme ale concursului: turismul și patrimoniul local intangibil, turismul și ariile protejate, turismul acvatic, turismul rural, turismul și regenerarea siturilor fizice, turismul accesibil, turismul și gastronomia locală, turismul cultural tangibil, turismul de sănătate și relaxare. Proiectul EDEN a fost lansat de Comisia Europeană în anul 2006, urmărind creşterea vizibilității destinațiilor non-tradiționale, creşterea conștientizări asupra diversității şi calităţii ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, susținerea turismului durabil, crearea de rețele între destinații.