Municipalitatea suceveană a depus, spre finanțare din PNRR, două proiecte care vizează modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor, valoarea acestora depășind 15 milioane de lei.
Cel mai recent proiect finalizat este cel care vizează “Înființarea a două centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Suceava”, pe Componenta 3 - Managementul deșeurilor.
„Proiectul depus vineri vine în completarea proiectului anterior <Construirea de insule ecologice digitalizate în municipiul Suceava>, depus miercuri, prin care ne dorim construirea a 100 de astfel de insule pentru deșeuri biodegradabile, reziduale, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.
Prin aceste sisteme de gestionare a deșeurilor, cetățenii vor putea să pună și mai mult accent pe colectarea selectivă, având la dispoziție măsuri care să stimuleze reutilizarea și valorificarea deşeurilor, deoarece curățenia orașului nostru este o responsabilitate comună, cetățeni-administrație!
Valoarea acestor proiecte depuse pe Componenta 3 este de 15.016.478,6 lei fără TVA, contribuția noastră fiind zero”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi.
După implementarea celor două proiecte, colectarea deșeurilor se va face pe cinci fracții (în loc de două cât este acum): biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton.
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, municipiul Suceava a optat pentru realizarea unui număr de 100 de insule ecologice din care 45 de Tip l și 55 de Tip 2.
Insula Tip 1 este supraterană, încasetată, cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton, cu o suprafață alocată minim de 15 mp.
Insula Tip 2 este, de asemenea supraterană, compusă din 5 containere supraterane capacități variabile pentru cele 5 fracții: biodegradabil - între 2 mc și 3 mc; rezidual - între 2 mc și 3 mc; sticlă - între 2 mc și 3 mc; plastic și metal - între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton - între 3 mc și 5 mc.
Conform reglementărilor legale, persoanele fizice au obligația să depună deșeurile provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deșeurilor municipale gestionate de operatorii economici, în vreme ce autoritățile locale trebuie să asigure spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor și dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deșeu.