Răcirea bruscă a vremii afectează oamenii cu probleme cardiace, ajungându-se până la situații grave, de atac de cord. Acest lucru se vede în creșterea numărului de pacienți diagnosticați cu infarct miocardic acut la Spitalul Județean de Urgența „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde echipa de cardiologi intervenționiști, dr. Paul Turcoman și dr. Laur Blaga, tratează pentru infarct între 1 și 3 pacienți zilnic. Doctorul Blaga a declarat, vineri, că dacă în perioada 1-12 septembrie a.c. au tratat 9 pacienți cu infarct miocardic acut, din 12 până 23 septembrie au fost 16 pacienți. Unul dintre pacienții de vineri are doar 44 de ani, dar cu factori de risc – obezitate și fost fumător.
Dr. Blaga a explicat că vremea rece determină apariția unor modificări fiziologice la nivelul corpului uman, necesare pentru a ne păstra temperatura centrală, ceea ce provoacă un stres suplimentar asupra corpului. Aceste modificări nu creează probleme unei persoane care nu suferă de complicații cardiace, în schimb „pot reprezenta o provocare pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare”. „Când se confruntă cu temperaturile reci, corpul uman trece printr-o serie de modificări, și anume: creșterea ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale, risc crescut de coagulare a sângelui, creșterea contractilității cardiace și vasoconstricția arterială. Dacă aveți boli de inimă, activitățile solicitante pe vreme rece pot duce la probleme cardiace acute, crescând riscul unui atac de cord”, a avertizat dr. Blaga. El recomandă consult cardiologic periodic tuturor celor care prezintă factori de risc cardiovascular sau simptome tipice de boală cardiacă ischemică. Întrebat câți dintre pacienții cu infarct miocardic acut care au ajuns în această lună la spital au fost salvați, cardiologul intervenționist a răspuns: „100%”.
Luna trecută, cei doi medici cardiologi intervenționiști de la compartimentul de specialitate din spital au tratat 29 de pacienți cu infarct miocardic acut. Dr. Blaga a subliniat și buna colaborare dintre medicii din teritoriu, Unitatea de Primiri Urgențe și secția Cardiologie din spitalul sucevean, colaborare care „înseamnă viața pentru pacient”.
În cazul infarctului miocardic acut, pentru pacient este vital să ajungă la spital în cel mai scurt timp și infarctul să fie diagnosticat rapid și corect pentru a fi tratat.