100 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor vor fi montate în cartierele din municipiul Suceava, în baza unui proiect pe care administrația locală vrea să îl depună spre finanțare prin PNRR.
Prezent la Cluj, la întâlnirea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, primarul Sucevei, Ion Lungu, a vizitat o expoziție dedicată soluțiilor moderne de management al deșeurilor, unele părând a fi desprinse din filmele SF.
La întâlnire au participat în calitate de invitați Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Câmpan, secretar de stat de la același minister, precum și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.
S-au discutat probleme legate de componentele PNRR gestionate de Ministerul Mediului, cum ar fi:
- Componenta nr. 1 - Managementul apei;
- Componenta nr. 2 - Păduri și protecția biodiversității;
- Componenta nr. 3 - Managementul deșeurilor.
„Un punct foarte important din agenda evenimentului a fost vizitarea expoziției de ecoinsule digitalizate. Primăria suceveană va depune la finanțare pe PNRR 100 de insule ecologice supraterane, formate din 5 containere staționare și două centre de colectare prin aport voluntar (CAV).
Cu ministrul Marcel Boloș am discutat despre aprobarea Codului Fondurilor Europene, despre sesiunea de toamnă pentru depunerea proiectelor de eficiență energetică privind reabilitarea clădirilor rezidențiale și publice. Un lucru pe care l-am ridicat și a necesitat multe discuții a fost legat de finanțarea realizării de parcări supraterane și subterane pe exercițiul financiar european pentru perioada 2021-2027.
S-a concluzionat că pot fi promovate pe axa de Mobilitate urbană, corelat cu Regenerarea urbană - 15% din valoarea proiectelor poate fi folosit pentru parcări supraterane sau subterane”, a spus Ion Lungu, care consideră că discuțiile avute au fost discuții foarte utile pentru finanțarea proiectelor pe fonduri europene (PNRR, POR, PODD).
Edilul sucevean a mai adăugat că primarii din cadrul AMR au stabilit să stea în contact, să se întâlnească lunar cu reprezentanții ministerelor, pentru realizarea ghidurilor solicitantului și clarificarea altor probleme care apar în implementarea proiectelor care se vor ivi la finanțare, în mod special pe fonduri europene.