Actorii Adriana Trandafir și George Hodor, care au electrizat publicul la „Teatru la Cetate”, eveniment organizat de Muzeul Național al Bucovinei, în spectacolul „Pasărea măiastră – Maria Tănase”, regia George Bănică, au ales ca după eveniment să viziteze și Mănăstirea Voroneț. Actorul George Hodor nu mai văzuse Biserica Mănăstirii Voroneţ, ctitoria slăvitului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, construită în 1488, în numai trei luni şi trei săptămâni, așa că a fost foarte încântat, alături de colega sa de scenă, să asculte prezentarea pe care le-a făcut-o stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț.
Pentru Adriana Trandafir, Mănăstirea Voroneț are o semnificație aparte. A mai vizitat Voronețul și are o relație specială, de prietenie cu obștea mănăstirii. Pentru ea, Mănăstirea Voroneț este un loc de reculegere, un loc al păcii și regăsirii.
Cu emoție, cu lacrimile abia reținute în colțul ochilor, Adriana Trandafir și-a îndreptat pașii spre mormântul stavroforei Irina Pântescu (1932-2022), întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, mormânt aflat lângă paraclisul mănăstirii, loc ales chiar de către sfinţia sa. Actrița a depus un buchet de flori la mormântul Măicuței Starețe Irina, buchet încărcat cu emoțiile adunate cu o seară înainte pe scena amenajată între zidurile Cetății de Scaun a Sucevei, atunci când Adriana Trandafir a reușit să electrizeze publicul, să îl ducă „în povestea ei”, în povestea de viață a „ambasadoarei cântecului tradițional românesc”, Maria Tănase.
Câteva clipe de tăcere, de smerenie, de reculegere la mormântul Măicuței Starețe Irina. Un dialog tainic. O veșnicie. Actorii bucureșteni au plecat de la Voroneț, după ce au gustat și o „dulceață parfumată” din Bucovina, cu sufletul încărcat de frumos, de bine, de credință, de istorie, de pace..., cu gândul la o revedere cât mai apropiată.