Muzeul Național al Bucovinei a organizat, în perioada 26 – 28 august 2022, evenimentul „Teatru la Cetate”, la care au participat 1.749 de spectatori, „care au trăit și au împărtășit cu actorii de pe scenă emoția, bucuria, tristețea și vibrația vieții sub toate formele ei”.
În prima seară, în prezența uni public numeros, cu multă carismă, talent și energie debordantă, Adriana Trandafir a prezentat un spectacol fabulos despre Maria Tănase. Alături de ea, pe scenă, s-a aflat actorul George Hodor, care a întregit tabloul perfect al unei vieți imperfecte.
În seara a doua, sute de oameni au venit să o vadă pe marea actriță Maia Morgenstern, în spectacolul „Nu sunt eu”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză. O altă poveste de viață, în care actrița s-a destăinuit, aproape ca într-o spovedanie, captivând publicul și făcându-l să retrăiască, alături de ea, momente din copilăria, adolescența și maturitatea ei. În a treia seară, actorii Teatrului „Matei Vișniec” Suceava au venit pe scenă cu spectacolul „Tragicomedia lui Don Cristobal și a Rositei” de Federico Garcia Lorca, în regia lui Zalan Zakarias.„O poveste surreală, unde dragostea și lupta pentru voința liberă sunt două elemente foarte importante care înving toate obstacolele ce intervin pe parcurs în viața personajelor. Textul lui Federico García Lorca se bazează pe simplitate, fiind savurat în egală măsură de copii și de adulți”, după cum spune regizorul piesei Zalan Zakarias.
La finalul celei de-a treia zi, Teatrul Dramaturgilor Români, București, i-a prezentat pe Lari Giorgescu și Alina Petrică, în spectacolul „Jungla TeVe”, în regia lui Gigi Căciuleanu. Un spectacol care te face să îți pui întrebări, „cu un joc de cuvinte spumos, dar care ascunde o realitate dură și uneori absurdă, cu momente coregrafice complicate, cu un joc actoricesc special”.
Muzeul Național al Bucovinei mulțumește tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui eveniment cultural la Suceava: actorilor Teatrului Dramaturgilor Români, București, Teatrului „Matei Vișniec” Suceava. „În mod special mulțumim d-rei Doina Teodoru pentru implicarea în acest proiect pilot. Și nu în ultimul rând, ținem să mulțumim, în egală măsură, publicului care a fost alături de noi la toate evenimentele lunii august”, au mai transmis reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei.