luni, 29 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 202 (8119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Iazul de decantare de la Ostra, unde sunt depozitate peste 8 milioane de metri cubi de steril, lăsat de izbeliște

Luni, 29 August 2022 (15:46:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Riscul de producere a unui accident ecologic din cauza iazului Tărnicioara- Ostra, unde sunt depozitate peste 8 milioane de metri cubi de steril, a fost semnalat Guvernului, de către prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan. Situația închiderii și ecologizării obiectivelor miniere, inclusiv a 6 iazuri de decantare a sterilului, a fost analizată de nenumărate ori la nivel județean, cel mai recent în cadrul Colegiului Prefectural și în ședințe ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din iunie a.c., au fost făcute informări către Ministerul Economiei, dar măsurile concrete întârzie.

Purtătorul de cuvânt al prefectului, Emilian Țehaniuc, a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că lucrări prevăzute pentru punerea în siguranță și ecologizare a iazului de decantare de la Ostra fie nu au fost nici până acum executate, din lipsa finanțării, fie au fost executate, dar sunt degradate, „fapt ce poate conduce la instabilitatea corpului depozitului de steril și antrenarea acestuia în mișcare”. Mai simplu spus, există riscul ca milioanele de metri cubi de steril de la Ostra să o ia la vale.

Având în vedere riscul reprezentat de neexecutarea lucrărilor de proiectare, durata de timp necesară pentru execuție, precum și valoarea estimată a celor rămase de executat, prefectul Alexandru Moldovan a transmis către Ministerul Economiei „o solicitare de sprijin pentru demersurile Societății de Conservare și Închidere a Minelor CONVERSMIN SA București”, în vederea suplimentării fondurilor aferente județului Suceava necesare programului de reconstrucție ecologică pentru anul 2022, inclusiv de reînnoire a avizelor și acordurilor din proiectul tehnic de închidere și ecologizare revizuit, „astfel încât să poată fi demarată procedura de achiziție a lucrărilor”.

De asemenea, Moldovan a solicitat ministerului de resort desemnarea unor specialiști care să vină la Ostra „pentru o analiză detaliată” și a propune „măsurile necesare imediate pentru punerea în siguranță a iazurilor de decantare din perimetrul minier Ostra, în acest moment existând un risc iminent de producere a unui accident ecologic”.

O situație de risc există și la iazul de decantare Pârâul Cailor din comuna Fundu Moldovei, unde se înregistrează exfiltrații de la galeriile subterane, forajele executate la cele două iazuri fiind colmatate. Comunicatul remis de Prefectură arată că piezometrele sunt nefuncționale, „existând posibilitatea ridicată de declanșare a unor evenimente cu grad ridicat de risc, ca urmare a deplasării necontrolate a maselor de steril, situația existentă fiind una excepțională și lipsită de o minimă monitorizare”.

În perioada următoare, echipe mixte formate din reprezentanți ai Corpului de Control al Ministerului Economiei, ai Corpului de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și de la Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu vor efectua controale la obiectivele miniere situate pe raza județului Suceava, în cadrul unui program mai amplu de verificare a tuturor iazurilor de decantare și la haldele de steril provenite din industria minieră din țară. Primele controale au deja efectuate la obiectivele miniere de pe teritoriul județului Maramureș.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iazul de decantare de la Ostra, unde sunt depozitate peste 8 milioane de metri cubi de steril, lăsat de izbeliște.
 Vizualizări articol: 3035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iazul de decantare de la Ostra, unde sunt depozitate peste 8 milioane de metri cubi de steril, lăsat de izbeliște0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei