Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 201 (8118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Explozie de culoare și bun gust

Sărbătoarea Roadelor - Dożynki”, ediția a XVII-a, la Solonețu Nou, a reunit sute de participanți din țară și din străinătate

Sâmbătă, 27 August 2022 (16:51:31)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărbătoarea Roadelor - Dożynki”, ediția a XVII-a, organizată sâmbătă, 27 august 2022, la Solonețu Nou (cea mai mare localitate din Bucovina locuită de polonezi), a reunit sute de participanți din țară și din străinătate și s-a înscris în programul Zilelor Culturii Polone.

În prima parte a zilei a dominat solemnitatea, polonezii și invitații lor participând la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Romano-Catolică „Coborârea Duhului Sfânt”, unde mai mulți preoți au rostit rugăciuni de mulțumire pentru încheierea lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese în acest an (în timpul Liturghiei s-au sfințit pâinile și cununile, precum și darurile sub formă de roade).

Ceremonia zilei a început după ora 10:30, când mai multe căruțe flancate de călăreți au pornit de la intrarea în sat și s-au oprit la Biserica „Coborârea Duhului Sfânt”, unde gazdele i-au primit pe oaspeți cu pâine și sare. La ora 11:00, a început Sfânta Liturghie Solemnă, la care a participat un număr mare de credincioși, poloni din Bucovina, cei mai mulți dintre ei îmbrăcați în costume populare, de la cei mai mici, până la cei mai în vârstă, oficialități, invitați din Polonia și nu numai.

Costumul popular

Explozie de culoare și de bun gust. Biserica era împodobită cu cununi de flori naturale, panglici roșii și albe, iar costumele etnicilor polonezi furau orice privire: straie multicolore, decorate cu bogate broderii mai ales pe guler și manșete, în special ornamente florale, cusute cu fir alb, galben, roșu, albastru, verde etc. Nu numai cămășile purtate de femei sunt multicolore, ci și fustele lor sunt realizate dintr-un material dungat viu colorat. Nu au lipsit din portul popular nici șorțul, element obligatoriu pe care femeile polone îl folosesc atunci când îmbracă straiele populare, dar nici panglicile, mărgelele, dantelele, care au transformat o ținută obișnuită într-una de sărbătoare. Și costumele populare bărbătești cuprind elemente decorative, colorate, care te duc cu gândul la bucurie, la sărbătoare, la petrecere

 

Festin popular

 

În partea a doua a zile de sâmbătă, la Dom Polski din Solonețu Nou s-a organizat un „festin popular”, cu prezentarea și degustarea roadelor, a produselor, a preparatelor culinare specifice zonei, totul culminând cu câteva concerte. Oaspeții și localnicii au putut să viziteze zeci de standuri colorate, de sărbătoare, cu preparate gătite acasă, feluri principale sau dulciuri, siropuri, zacuscă, dulcețuri, sucuri naturale etc.

Au venit să-și prezinte bunătățile etnicii polonezi din Cacica, Gura Humorului, Soloneţu Nou, Poiana Micului, Pleşa, Moara, Păltinoasa, Siret, Suceava etc. Din tabloul zile de sâmbătă nu au lipsit nici „figurinele haioase din paie, îmbrăcate în haine ponosite sau moderne, ale căror capete erau făcute din bostan, pânză sau dintr-o bucată de sac alb de rafie umplut cu paie”, expuse în curtea bisericii parohiale. Este o tradiţie poloneză ca de Sărbătoarea Roadelor să fie reproduse, în special de tineri cu multă imaginație, din paie, spice de grâu, ştiuleţi de porumb, diferite semințe, fragmente textile, figurine care simbolizează oameni la munca câmpului și roadele „câștigate” cu sudoare de pe ogoare.

La spectacolul folcloric desfășurat spre seară au participat ansamblurile „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, musafirii din Polonia, Corul feminin „Canzona” din Oleszna, comuna Łagiewniki, unde trăiesc re-emigranții din Bucovina românească și urmașii lor etc.

„Dożynki”, care înseamnă de fapt o sărbătoarea prin care oamenii îi sunt recunoscători lui Dumnezeu pentru roadele de peste an, a fost organizată de Uniunea Polonezilor din România, împreună cu Parohia Romano-Catolică „Coborârea Duhului Sfânt”. Deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, s-a implicat și în acest an, trup și suflet, pentru ca Zilele Culturii Polone să fie la înălțime din toate punctele de vedere.

Invitați

La Sărbătoarea Roadelor - Dożynki”, ediția a XVII-a, la Solonețu Nou, au participat inivitați precum: ES. Miguel Maury Buendia – nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Ionuț Paul Strejac, care activează la Nunțiatura Apostolică din Kenya cu misiunea de însărcinat cu afaceri as interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, Tadeusz Aziewicz – Vicepreședintele Comisiei pentru Legătura cu Polonezii din Străinătate, prof. Józef Wróbel – vicepreședintele Asociației „Wspólnota Polska”, împreună cu coordonatorul pentru investiții Piotr Żołyński; ES Maciej Lang – Ambasadorul Republicii Polone în România, Jarosław Szkirpan – consulul Republicii Polone la București, Jarosław Tyniec – primarul comunei Łagiewniki, președintele consiliului comunal – Dobromiła Szachniewicz, împreună cu delegația și corul „Canzona”, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Cristian Șologon, subprefect de Suceava, prof. Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct,primarul comunei Cacica, Petru Todosi, primarul comunei Moara, Eduar Dziminschi, o delegație din Złotnik, Polonia, „o delegație din Brașov, reprezentanții comunităților poloneze din întreaga Românie, reprezentanții altor minorități naționale din România, împreună cu vecinii noștri români”, deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, prim vice-președintele Uniunii Polonezilor din România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea Roadelor - Dożynki”, ediția a XVII-a, la Solonețu Nou, a reunit sute de participanți din țară și din străinătate.
 Vizualizări articol: 1067 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sărbătoarea Roadelor - Dożynki”, ediția a XVII-a, la Solonețu Nou, a reunit sute de participanți din țară și din străinătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei