Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 199 (8116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Premierul Ciucă, avertizat la șantierul Cazinoului Vatra Dornei că România rămâne fără restauratori

Joi, 25 August 2022 (13:45:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Riscul de a pierde oamenii calificați din cauza salariilor mici a fost expus în fața prim-ministrului Nicolae Ciucă, la șantierul de restaurare a Cazinoului din Vatra Dornei, de către directorul tehnic al firmei care execută lucrările, ing. Gheorghe Băean, care este și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice.

La o întrebare a premierului Ciucă, dacă sunt suficiente piese care să fie expuse în centrul muzeal „Cazinoul Băilor”, inginerul Băean a răspuns că a reușit să salveze o parte din elementele de arhitectură, elemente de acoperiș, care cu acordul ÎPS Calinic vor putea fi expuse în viitorul muzeu, așa cum s-a procedat la restaurarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, dar cea mai mare problemă cu aceste clădiri istorice este „că nu reușim să avem muncitori care să facă aceste elemente”.

„Noi avem o manoperă de 4 euro/ oră. Din Iași au plecat cel puțin 200 de muncitori în Germania pentru că nemții au dus manopera la 19,2 euro/ oră. Este o problemă, vrem să ne ocupăm de monumente, să le facem de calitate, dar ne trebuie oameni specializați. Nu putem în astfel de proiecte să mergem cu manopera minimă pe economie. Totul pleacă de la studiul de fezabilitate, dacă acesta este necorespunzător noi trebuie să ne încadrăm atât ca proiectare, cât și ca manoperă și toate cheltuielile pe care le avem. Aici toate elementele arhitecturale le-am făcut din nou, de asta a crescut și valoarea. Inițial ne-am gândit că pot fi refolosite, dar fiind acea ciupercă, a trebuit să turnăm totul din nou”, a explicat reprezentantul constructorului, firma Iasicon, din Iași. Acesta a subliniat că o astfel de restaurare, precum cea a cazinoului din Vatra Dornei, se face o dată la 50 sau la 100 de ani și trebuie realizată de oameni specializați în acest domeniu.

Soluția pe care i-a oferit-o prim-ministrul Nicolae Ciucă pentru pentru criza personalului specializat a fost de „parteneriate cu școlile duale, unde pregătirea elevilor să se axeze pe necesitățile din teren”.

Nicolae Ciucă a vizitat, joi, șantierul Cazinoului Vatra Dornei, monumentul aflat în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei. Clădirea este restaurată cu fonduri europene și va fi finalizată la sfârșitul acestui an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premierul Ciucă, avertizat la șantierul Cazinoului Vatra Dornei că România rămâne fără restauratori.
 Vizualizări articol: 1644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premierul Ciucă, avertizat la șantierul Cazinoului Vatra Dornei că România rămâne fără restauratori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Păstrăv cu sos de hribi și smântână Păstrăvul eviscerat se crestează, se condimentează cu sare și piper, se lasă la rece circa 30 de minute, după care se tapetează cu făină și se prăjește în ulei încins pe ambele părți până se rumenește.Separat se face sosul de hribi... Citeşte