Zece tineri NEETs (tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare), câștigători ai competiției de idei de planuri de afaceri din cadrul proiectului IN JOB – Incluziune pe piața muncii pentru tinerii NEETs, vor semna miercuri, 10 august 2022, la sediul Asociației Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, contractele de finanțare de tip Start-up. În cadrul proiectului, organizația a realizat activitatea de susținere a antreprenoriatului prin sprijinirea a 50 de tineri pentru a participa la cursuri de Competențe antreprenoriale și TIC, fiind dezvoltate totodată 50 de planuri de afaceri de către aceștia. Ca urmare a organizării concursului de idei de afaceri, zece afaceri vor fi finanțate în cadrul proiectului.
Proiectul IN JOB – Incluziune pe piața muncii pentru tinerii NEETS este co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020și va fi implementat până în anul 2023, sub îndrumarea managerului de proiect Petru – Vasile Gafiuc, totodată președintele Asociației Institutul Bucovina.
Obiectivul general constă în promovarea și creșterea gradului de ocupare sustenabilă și de calitate a forței de muncă pentru 372 de tineri NEETs, prin dezvoltarea și implementarea unui set complex de măsuri integrate și personalizate, care vizează îmbunătățirea accesului pe piața muncii, creșterea gradului de inserție profesională și indirect socială, cu accent pe îmbunătățirea aptitudinilor și a competențelor grupului țintă.
Acești tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, nu sunt încadrați profesional și nu sunt înrolați în nici un program educațional sau de formare. Grupul țintă al proiectului vizează 41 de persoane de etnie romă, 78 de tineri din zona rurală și 112 încadrați în nivelurile de ocupabilitate „greu ocupabil” și „foarte greu ocupabil”. Toți aceștia vor beneficia de serviciul de mediere pe piața muncii.
· Peste 300 de persoane, la cursuri de calificare nivel II și/sau inițiere
Activitățile planificate în cadrul proiectului, ne-au mai spus organizatorii, vizează campanii de informare și promovare, organizarea și derularea de programe de formare profesională a adulților, susținerea antreprenoriatului (inclusiv a ocupării pe cont propriu), furnizarea de servicii specializate pentru stimularea ocupării, furnizarea serviciului de acompaniere și managementul proiectului.
IN JOB își propune să includă peste 300 de persoane la cursuri de calificare nivel II și/sau inițiere, propunerile fiind: cameristă, îngrijitori bătrâni la domiciliu, lucrător în comerț, frizer, manichiuristă-pedichiuristă, dar și cursuri de antreprenoriat și TIC.
Asociația Institutul Bucovina are deja o experiență vastă în implementarea proiectelor care vizează sprijinirea tinerilor NEETs, dobândită în urma coordonării proiectului SEPAL– „Dezvoltarea unei platforme de angajare prin ucenicie”, finanțat prin EEA Grants.
Pentru mai multe informații despre proiect, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Alina Adomnicăi – coordonator campanie, tel: 0230.524.128, e-mail: injob@bucovinainstitute.org. De asemenea, puteți să vizitaţi pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/InJobNEETs şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activități.