Gunoiul adunat de la locuințele oamenilor din comuna Bosanci este aruncat cu nonșalanță în lunca râului Suceava. Acest fenomen se petrece deja de circa două săptămâni și a devenit o obișnuință. Gunoiul este transportat cu mașinile Primăriei Bosanci, cu oameni angajați la această instituție publică.
Vineri, o autoutilitară marca Ford a Primăriei Bosanci, cu numărul de înmatriculare SV 61 PRB, a fost surprinsă exact când descărca gunoiul în lunca râului Suceava. Pentru a ascunde această ilegalitate și poluare a naturii, periodic, în zona unde sunt descărcate gunoaiele ajunge și buldoexcavatorul primăriei, care acoperă gunoiul dus de angajații aceleiași instituții. Primăria Bosanci este una dintre puținele din județ care nu au contract cu nici un operator de salubritate. În aceste condiții, gunoiul care este adunat din comună este transportat la o platformă temporară de depozitare din zona Stroiești-Ilișești. Aici, gunoiul adus este selectat și apoi transportat de mașinile operatorului de salubritate la groapa ecologică de la Moara. Din cauza unor datorii pe care le acumulase, dar pe care le-a achitat recent, primăria de la Bosanci nu a mai putut colabora cu operatorul de salubritate.
În aceste condiții, pentru a nu lăsa gunoiul la porțile oamenilor, în ultimele două săptămâni primarul Neculai Miron a decis să-l arunce în lunca râului Suceava. Practic, este o poluare cu bună știință a naturii, aspect care ar putea avea nu doar conotații pe linie de mediu, ci chiar și penale. Nu este pentru prima oară când primarul Miron le cere angajaților Primăriei Bosanci să arunce gunoiul în natură. În urmă cu mai mulți ani, în zona din deal din sat mașinile primăriei au aruncat gunoiul la voia întâmplării. Angajații au declarat atunci că fac ceea ce le-a cerut primarul. Ulterior, gunoiul a fost acoperit prin aceeași metodă folosită și acum, cu ajutorul unui buldoexcavator.
Și anul trecut, Garda de Mediu Suceava a aplicat Primăriei Bosanci o amendă de 15.000 de lei. Motivul? O plângere depusă de angajații Administrației Naționale a Ariilor Naturale Protejate (ANANP), care au reclamat depozitarea ilegală a deșeurilor pe malul drept al râului Suceava, care face parte din situl Natura 2000 ROSCI 0380 Râul Suceava-Liteni. Înaintea sesizării către Garda de Mediu, cei de la ANANP au trimis nu mai puțin de trei adrese la Primăria Bosanci prin care au solicitat ca zona să fie adusă la starea inițială. Cum aceste adrese au fost ignorate de primarul Miron, s-a ajuns la controlul din teren. Iar gunoiul ”trona” în zona puțurilor de apă, motiv pentru care s-a aplicat amenda de 15.000 de lei.