Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 181 (8098)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

„Tainele” Sofiei Vicoveanca, descoperite de zeci de suceveni în cea de-a cincea ei carte, „Drum de cântec și credință”

Joi, 4 August 2022 (11:14:43)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Tainele” îndrăgitei interprete de muzică populară Sofia Vicoveanca au fost descoperite de zeci de suceveni în cea de-a cincea ei carte, „Drum de cântec și credință”, lansată miercuri, 3 august 2022, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, Sala de Artă „Elena Greculesi”.

Fiecare participant a primit la intrare câte o carte dăruită de Consiliul Județean Suceava, finanțatorul acestui volum, prin Centrul Cultural Bucovina.

Prin amabilitatea artistei, toți participanții au primit și autografe. De fapt, evenimentul cultural a debutat înainte de ora 17:00, cu o sesiune de autografe, fotografii și s-a încheiat asemenea.

Iubitorii de carte, de cântec, oamenii care o îndrăgesc și o prețuiesc pe Sofia Vicoveanca au venit în număr mare la lansarea cărții, cu inima deschisă, i-au dăruit o îmbrățișare, un buchet de flori, i-au transmis un gând bun în anul în care va împlini, pe 23 septembrie 2022, 81 de ani, din care 63 de ani și i-a petrecut pe scenă, cântând și încântând publicul.

 

·        „Sofia Vicoveanca este o dezlănțuire a bucuriei de a fi, dar și o sete neostoită de viață trăită frumos, moral, responsabil și pe deplin”

Directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, dr. Gabriel Cărăbuș, a fost moderatorul acțiunii culturale, cel care a vorbit și despre cartea „Drum de cântec și credință”. Gabriel Cărăbuș le-a amintit celor prezenți că scriitorul Ion Drăgușanul (care nu a putut să ajungă la eveniment) a fost redactorul de carte al Sofiei Vicoveanca (el fiind redactor de carte și la volumul „Din culisele sufletului”, cel de-al patrulea volum pe care l-a scos la lumină artista), dând citire unui fragment din prefața cărții, semnat de Ion Drăgușanul: „Personajul central al scrierilor Sofiei Vicoveanca este eul liric, lăuntricul plămădit de cele trei unice planuri cosmogonice (Dumnezeire, Viață, Pământ), de răsufletul conștientizării de sine și nu doar cel al extazului, fie acest extaz bântuit de neliniște, de zâmbete, de dor, de pârjolire sau de speranță, deci de licăr dumnezeiesc. Și toate se respiră cu sufletul, se trăiesc firesc, fără artificialul unor măiestrii de împrumut, deci drept identitate, drept sigiliu sacru al sufletului și al minții de o splendidă unicitate. (...) Sofia Vicoveanca este o dezlănțuire a bucuriei de a fi, dar și o sete neostoită de viață trăită frumos,  moral, responsabil și pe deplin”.

Managerul Bibliotecii Bucovinei a mai spus că în cartea „Drum de cântec și credință”, Sofia Vicoveanca îmbină armonios proza cu poezia, completând paginile de carte și cu câteva desene, dar și cu fotografii de arhivă. Cititorul află din paginile celui mai recent volum semnat de artistă că, mai spune Gabriel Cărăbuș, „Sofiei Vicoveanca îi place să călătorească cu trenul, să dezlege integrame, are somn ușor, îi place să stea de vorbă cu oamenii, să le afle poveștile, nu-i place să judece alți oameni („există un singur judecător, Dumnezeu”), îi plac florile, cărora le vorbește etc..

 

·        „În nopțile când somnul mă ocolește, retrăiesc firul vieții mele prin gând…”

Sofia Vicoveanca explică în primul material din carte, intitulat  „Drum de suflet și credință”, de ce scrie: „În nopțile când somnul mă ocolește, retrăiesc firul vieții mele prin gând… Doamne, cât de generos ai putut fi cu mine!!! Mi-ai arătat din minunățiile Tale prin lume, pe unde mi-a fost hărăzit să poposesc… Alții dau […] averi pentru a-și clăti ochii și sufletul. Mie mi-ai dat harul, m-ai făcut să-mi placă munca, iar cuvântul dat să fie lege […]. Doamne Bun, cum să-Ți mulțumesc, pentru că nu-mi găsesc cuvintele – dar Tu, Tu îmi știi gândul, sufletul, emoția și grija, la întâlnirea cu lumea, cu publicul… Mi-ai dat Iubirea semenilor mei și mi-ai dat puterea de-a iubi OMUL, de a-l respecta și, când pot, să-l ajut cu o vorbă, ascultându-l… și chiar cu acel mult prea puțin din ce am…”.

Interpreta de muzică populară a spus că ea nu mai cutează să-și facă planuri, „ele vin de Sus, de la Dumnezeu”. „Când sunt pălită” (tristă), spune artista, scrie poezie, desenele le face atunci când „fuge somnul, noaptea”, iar proză a scris mai mult în perioada pandemiei, pentru că „nu pot să stau degeaba. Atunci m-am izolat și am apelat la întâmplări din trecut, la lucruri hazlii, la discuții pe care le-am avut cu oameni în autocar, în turnee, în tren etc.”.

 

·        Invitația de a face parte din Societatea Scriitorilor Bucovineni

La lansarea cărții Sofiei Vicoveanca au fost prezente și stravrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, și stavrofora Elena Simionovici, scriitoarea Voronețului, președinta de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni, care a întrebat-o pe îndrăgita interpretă de muzică populară dacă ar dori să facă parte din Societatea Scriitorilor Bucovineni (SSB), întrebarea fiind de fapt o invitație a tuturor membrilor SSB de a o include pe Sofia Vicoveanca în rândul scriitorilor. Surprinsă de întrebare, Sofia Vicoveanca a spus inițial nu, motivând că ea este o cântăreață și locul ei este pe scenă. „Aceste refugii de povești, de poezie, de desen, nu sunt altceva decât un motiv să nu-mi bată urâtul și singurătatea la ușă. Faptul că am cutezat să scot la lumină aceste scrieri, poate că este prea mult”, a spus interpreta.

Stavrofora Elena Simionovici i-a propus artistei să se mai gândească și să nu dea acum un răspuns definitiv. „Dacă ați fi alături de noi, ne-ați onora. Societatea noastră nu este o societate elitistă (...). Ați fi alături de noi și nu ați mai fi singură. V-ați simți și slujitor al cuvântului, nu numai al cântecului”, a mai adăugat Stavrofora Elena Simionovici. În final, Sofia Vicoveanca a lăsat să se înțeleagă că este onorată de această propunere și se mai gândește. 

 

·        Bucovina, promovată folosind numele Sofia Vicoveanca

Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Suceava Niculai Barbă i-a oferit un buchet de flori Sofiei Vicoveanca și a luat un autograf de la aceasta. Niculai Barbă a spus că își dorește ca Bucovina să fie promovată folosind numele Sofia Vicoveanca. Vicepreședintele CJ Suceava a precizat că, din punctul său de vedere, Sofia Vicoveanca este „un om deosebit, o ființă rară care se află printre noi, iar pentru bucovineni este o nestemată”.
Nu în ultimul rând, el a spus că în calitate de om care lucrează în administrația județeană își dorește ca brandul Bucovina să fie promovat folosind numele Sofia Vicoveanca, ceea ce ar fi „un lucru extraordinar” pentru această zonă.

Și subprefectul județului Suceava Cristian Șologon i-a oferit un buchet de flori artistei și a adăugat că Sofia Vicoveanca este „emblema acestei zone”, este un model și că în toți acești ani „nu ați știrbit cu nimic edificiul construit în mintea mea, ca model”. Au mai fost și alți vorbitori (epigramistul Emil Ianuș – Horodnic de Sus, Cristian Pomohaci etc.) care au elogiat-o pe artistă, după care a urmat o nouă sesiune de fotografii și autografe.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” și Centrul Cultural Bucovina, sub egida Consiliului Județean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tainele” Sofiei Vicoveanca, descoperite de zeci de suceveni în cea de-a cincea ei carte, „Drum de cântec și credință”.
 Vizualizări articol: 949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Tainele” Sofiei Vicoveanca, descoperite de zeci de suceveni în cea de-a cincea ei carte, „Drum de cântec și credință”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei