Consiliul Local a aprobat joi Planul Urbanistic Zonal al primei parcări supraterane care va fi construită în municipiul Suceava, aceasta urmând să asigure aproape 300 de locuri pentru autovehicule, într-o zonă foarte aglomerată.
Detaliile proiectului de hotărâre pus în discuție au fost precizate de către viceprimarul Lucian Harșovschi și arhitectul Bogdan Adomniței, invitat special pentru a răspunde întrebărilor consilierilor.
„Dorim să facem o parcare supraetajată aici, în vecinătatea Primăriei Suceava, pe strada Ștefan Tomșa, într-o zonă în care în momentul de față sunt garaje. Cu acest PUZ aprobat putem face demersurile mai departe, pentru a-i despăgubi pe cei care au garaje acolo, iar ulterior să construim, fie din fonduri proprii, fie cu fonduri europene. Sper să fie începutul mai multor astfel de proiecte, încât, în perioada următoare, să avem și parcări supraetajate în municipiul Suceava. Vremea garajelor a trecut”, a spus Lucian Harșovschi.
Proiectantul PUZ-ului, arhitectul Bogdan Adomniței, a explicat că pentru facilitarea accesului este necesară prelungirea sensului dublu din spatele primăriei până la intersecția cu strada Ștefan Tomșa, care duce la parcarea supraterană. El a precizat că au fost obținute toate avizele și s-au rezolvat toate problemele cu vecinii, iar pentru a respecta legislația în vigoare a reușit să încadreze în teren întreaga construcție cu o marjă de 3 cm, „soluție foarte dificilă din punct de vedere tehnic și funcțional”.
“Noi, românii, suntem obișnuiți să parcăm cât mai aproape, chiar până în birou dacă se poate... De aceea am gândit un acces cât mai facil dinspre zona primăriei, încât, forțând, am rezolvat două căi de acces, către două niveluri.
Parcarea este pe patru niveluri, numărul locurilor de parcare disponibile se apropie de 300, fluxul pietonal este gândit atât pe scări fixe, cât și cu lifturi”, a spus arhitectul Bogdan Adomniței.
Foarte important – noua construcție nu va întrerupe legătura străzii, din spatele primăriei se poate coborî pe stradă, apoi pe rampă și se iese pe strada din spatele parcării supraterane.
Rămâne de văzut cât timp va dura punerea în aplicare a etapelor următoare, inclusiv demolarea garajelor, precum și găsirea surselor de finanțare necesare pentru ca PUZ-ul să fie pus în practică, iar parcarea supraterană realizată deocamdată virtual să devină și realitate.