Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a dispus prin ordin constituirea unei comisii formate din reprezentanții mai multor instituții în vederea verificării situației unei clădiri vechi din municipiul Fălticeni la care s-au început lucrările de demolare. În cauză este vorba despre un imobil din strada Maior Ioan nr. 11 din Fălticeni, comisia urmând să verifice dacă sunt respectate prevederile imperative ale Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Alexandru Moldovan a spus că din comisie fac parte reprezentanți ai Prefecturii, Direcției Județene pentru Cultură, Inspectoratului de Poliție Județean și ai Inspectoratului Județean în Construcții. Moldovan a arătat că această comisie, aflată sub coordonarea subprefectului Cristian Șologon, își va desfășura activitatea în perioada 29 iulie – 2 august 2022, urmând ca rezultatul verificărilor și eventualele măsuri dispuse să fie aduse la cunoștința opiniei publice.
„În același context, având în vedere precizările transmise instituției noastre de către Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, prefectul Alexandru Moldovan a solicitat domnului ministru Lucian Romașcanu să dispună trimiterea Corpului de Control al Ministerului Culturii pentru verificarea chestiunilor semnalate”, a transmis Prefectura Suceava.
Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, lucrările de demolare a clădirii cunoscute drept Casa Morțun au fost oprite după ce un profesor, Ion Ilișescu, a recurs la un gest extrem și s-a urcat pe zidurile acesteia. Clădirea a fost construită în anii 1800, iar în interiorul acesteia a funcționat și un dispensar uman. În timp ce o firmă suceveană lucra la demolarea clădirii, profesorul Ion Ilișescu s-a urcat pe unul dintre zidurile rămase în picioare în semn de protest față de decizia autorităților cu privire la acest imobil.
La fața locului au ajuns, rând pe rând, un echipaj de poliție, adjunctul Poliției Municipiului Fălticeni, Remus Ceparu, dar și un reprezentant al primăriei, care au încercat să-l convingă pe Ion Ilișescu să coboare de pe zidurile clădirii. Discuțiile nu au avut nici un succes până în momentul în care profesorului Ion Ilișescu nu i s-a prezentat un document semnat de primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, respectiv un ordin de sistare temporară a lucrărilor. După ce a primit acest document, Ion Ilișescu și-a încetat protestul. Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat că începerea lucrărilor de demolare s-a făcut cu respectarea reglementărilor legale. El a spus că o hotărâre de demolare a acestei clădiri a fost adoptată de Consiliul Local Fălticeni în luna ianuarie 2022, iar ulterior au fost obținute toate autorizațiile pentru începerea demolării. Cătălin Coman a arătat că această clădire nu este inclusă pe lista clădirilor de patrimoniu. Edilul din Fălticeni a precizat că ulterior deciziei Consiliului Local, Fundația Culturală „Șezătoarea”, reprezentată de Ion Ilișescu, a solicitat clasarea clădirii fostului dispensar uman. Pe amplasamentul fostului dispensar uman din Fălticeni ar urma să fie construită o parcare.
Reamintim că tot prof. Ion Ilișescu a fost cel care în toamna anului trecut s-a urcat pe clădirea spitalului vechi din Fălticeni pentru a solicita oprirea lucrărilor de demolare a acestuia, fără a avea succes însă.