Cea de-a III-a ediție a Școlii de vară pentru copii de etnie ucraineană din județul Suceava va avea loc în perioada 8-12 august a.c., în comuna Bălcăuți. Tabăra se realizează în baza unui acord de colaborare între județul Suceava, prin Consiliul Județean Suceava, și Raionul Cernăuți, prin Consiliul Regional Cernăuți, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Uniunea Ucrainenilor din România-Filiala Suceava și comuna Bălcăuți, prin Consiliul Local Bălcăuți.
Pentru ediția din acest an consilierii județeni au aprobat alocarea sumei de 7.000 lei pentru realizarea activităților aferente Școlii de vară.
„Consiliul Județean Suceava este interesat să dezvolte și să mențină o strânsă colaborare cu toate etniile din județul Suceava, sens în care a sprijinit multe acțiuni, inclusiv ale celor care vizează păstrarea limbii materne. În acest context se înscrie și implementarea proiectului Școala de vară pentru copii de etnie ucraineană din județul Suceava, care a ajuns la ediția a III-a. Rezultatele primelor două ediții ale școlii de vară, organizate la Bălcăuți, în anul 2018, și la Siret, în anul 2019, au stârnit interesul pentru astfel de activități atât în rândul elevilor de etnie ucraineană din județul Suceava, cât și în rândul partenerilor din Ucraina, evenimentul fiind o oportunitate deosebită de aprofundare și îmbunătățire a limbii ucrainene”, a arătat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
· Obligațiile asumate de partneri
La Școala de vară ar urma să participe 100 de copii din județul Suceava, etnici ucraineni.
În baza acordului de colaborare semnat între partenerii implicați în proiect, toți participă la elaborarea programului. Ca obligații specifice, Consiliul Județean Suceava va asigura cazarea și masa pentru doi profesori de limba ucraineană din Cernăuți, care vor desfășura activități didactice în cadrul Școlii de vară; asigură achiziționarea materialelor necesare în activitatea didactică din timpul școlii de vară; asigură transportul, prin Centrul Cultural Bucovina, a grupului de copii participanți la obiectivele turistice din județ care urmează să fie vizitate. Contribuția financiară pentru îndeplinirea acestor obligații este de 7.000 de lei.
Consiliul Raional Cernăuți va asigura prezența a doi profesori de limba ucraineană, care vor desfășura activități didactice în cadrul Școlii de vară și transportul acestora de la Cernăuți până la PTF Siret și retur, la finalizarea evenimentului.
Inspectoratul Școlar Județean Suceava participă, împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România-filiala Suceava, la constituirea grupului de copii de etnie ucraineană din județul Suceava, participanți la Școala de vară. De asemenea, IȘJ colaborează cu profesorii de limbă ucraineană din Cernăuți în vederea elaborării și stabilirii metodologiei componentei didactice, care urmează să fie implementată în cadrul Școlii de vară și asigură prezența cadrelor didactice necesare bunei organizări a tuturor activităților.
Uniunea Ucrainenilor din România - filiala Suceava va asigura transportul copiilor care provin din alte localități ale județului, la Școala de vară și retur după finalizarea programului zilnic, în perioada 8-12 august a.c., precum și masa de prânz tuturor participanților pe perioada celor 5 zile.
La rândul său, Consiliul Local Bălcăuți contribuie cu spațiul necesar desfășurării tuturor activităților; participă la asigurarea transportului copiilor care provin din alte localități ale județului, la Școala de vară și retur după finalizarea programului, zilnic; asigură transportul profesorilor de limba ucraineană din Cernăuți, de la hotel la locul de desfășurare al Școlii de vară și retur, după finalizarea programului, zilnic.