Oameni, gânduri, sentimente, cuvinte cu folos, muzică, artă, bucurii, întâlniri care nu se uită... Cam așa poate fi definit succint evenimentul cultural care a avut loc recent, pe 21 iulie 2022, la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, în Grădina Muzeului, unde s-au lansat, în prezența unui public numeros, două volume: „Iubi-te-vom, Doamne…!”, de Artemisia Ignătescu, și „Nu stau nicio clipă!”, de Mircea Rotaru Schemegner, lucrări cu o semnificaţie aparte pentru comunitatea câmpulungeană. A fost o sărbătoare culturală la care au luat parte zeci de oameni iubitori de carte, iubitori de cuvânt, iubitori de tot ce înseamnă zestrea incontestabilă a unui popor transmisă cu generozitate de scriitori precum Artemisia Ignătescu, jurnalistă-cronicar a vremurilor, nonagenara cetăţean de onoare a municipiului Câmpulung Moldovenesc. Cu luciditate, cu multă delicatețe, cu multă iubire pentru locurile natale și pentru oamenii din Bucovina, autoarea „țese cuvinte cu miez” în volume nepieritoare de aproape un secol. Cum să nu iubim și să nu prețuim un astfel de om-comoară!
•„Două dintre personalităţile cele mai de seamă ale vieţii culturale câmpulungene”
Evenimentul cultural a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat tuturor participanților „doritori de cultură și frumos” de managerul Muzeului Arta Lemnului, Bogdan Stamatin. Salutul oficial i-a aparținut primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, ing. Mihăiță Negură, care a vorbit și din perspectiva unui mare iubitor, dar și creator de cultură (ca pictor). Scriitoarea Artemisia Ignătescu, înconjurată de oameni dragi și multe buchete de flori, a pus un bun început întregii manifestări culturale, din perspectiva a aproape unui secol închinat comunității și prin viețuirea întru cultură. Ea a salutat prezența familiei din comuna natală, Păltinoasa, a tuturor oamenilor generoși care i-au îmbogățit trăirile. Prof. dr. Luminiţa Ţaran, moderatoarea evenimentului, a prezentat, pe scurt, cele două cărți, „Iubite-vom, Doamne…”, de Artemisia Ignătescu, și „Nu stau nicio clipă!”, de Mircea Rotaru Schemegner, „două dintre personalităţile cele mai de seamă ale vieţii culturale câmpulungene”, plecând de la afirmația lui Mircea Rotaru: „Arta este o rană transformată în lumină”. Apoi, s-a ținut un moment de reculegere pentru cei „petrecuți din lume”, dar rămași în conștiința colectivă prin frumusețea artei: Mircea Rotaru, George Bodea, Constantin Bărboi, Dragoș Nisioiu, Vasile și Otilia Sfarghiu, Filon Lucău, Simion Tudurean, Constantin Rusu Bucovineanu, Gheorghe Ungureanu, Anghel Popa, Ion Maftei, Dan Paladi, Aurora Sârbu.
•Artemisia Ignătescu, „un nume cât un cer”
Stavrofora scriitoare Elena Simionovici, de la Mănăstirea Voroneț, președinta de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni, a prezentat „frumusețea lăuntrică și spirituală a unui om deosebit, Artemisia Ignătescu”. Prof. dr. Ion Filipciuc ne-a îmbogățit cu trăirile „pe viu” despre Mircea Rotaru, ca un fel de „uomo universale”, profesor, sculptor, pictor, compozitor, cineast. Scriitoarea și bibliotecara Luminița Ignea a vorbit despre Artemisia Ignătescu ca despre „un nume cât un cer”, „o frescă a Paradisului bucovinean contemporan”, o „adevărată Cântare a Omului”. „Frescă vie a Paradisului bucovinean contemporan, opera doamnei Artemisia Ignătescu - un nume cât un cer – este despre