Actualizare ora 15.00
Furnizarea apei potabile în Gura Humorului a revenit la normalitate, fiind remediate și o serie de probleme apărute în paralel cu avaria de pe magistrală, de sâmbătă, din cauza cărora erau afectați locuitorii unor străzi mărginașe. Verificările efectuate în cursul zilei de marți de reprezentanții ACET au dus la identificarea și rezolvarea problemei, presiunea apei din rețea fiind suficientă pentru a alimenta toate cartierele racordate la sistemul public de distribuție.
Știrea inițială
Una dintre cele mai căutate destinații turistice din Bucovina, orașul Gura Humorului, a avut parte de un final de săptămână de coșmar, atât pentru localnici, cât și pentru turiști, din cauza lipsei apei de consum și menajere, chiar de Zilele Orașului.
Deși exact în perioada respectivă acolo a avut loc și renumitul festival „Umor la Gura Humorului”, situația nu a fost deloc de râs, ci de plâns, pentru că apa nu a mai curs la robinete nici sâmbătă, nici duminică, iar pentru o parte din populație nu a revenit nici măcar marți dimineață, după aproape patru zile de la întrerupere.
Pe lângă disconfortul de a nu avea apă de băut și de spălat, poate cel mai grav aspect a fost lipsa acesteia la toalete, inclusiv la cele publice, care au fost închise, inclusiv în Parcul Ariniș, ori la cele din hoteluri și pensiuni.
„Vinovată” de situația absurdă creată, ca o întreagă stațiune turistică cu renume să rămână fără apă potabilă și menajeră, chiar în perioada unui eveniment care marchează Zilele Orașului, este rețeaua administrată de ACET, care a cedat într-o zonă unde magistrala de alimentare cu apă are o vechime de 50 de ani.
Avaria depistată sâmbătă, pe strada Ciprian Porumbescu, în zona stadionului, a apărut la o magistrală de apă din azbociment, veche din 1972, care, conform celor care locuiesc în zonă, a cedat din nou, imediat după ce a fost reparată, fiind necesară o altă intervenție.
Așa se face că echipa de intervenție a lucrat acolo două zile, sâmbătă și duminică, spre nemulțumirea celor rămași fără apă, care au și mers să-i filmeze duminică la amiază, când la conducta spartă mai era un singur muncitor, cu un utilaj de săpat, care aștepta să vină restul echipei, să lucreze în groapa adâncă de mai bine de un metru.
Intervenția executată duminică a fost reușită, încât duminică seara apa a revenit la robinete, dar numai pentru o mică parte a populației, din zonele unde apa a ajuns chiar dacă presiunea era mică.
Pe străzile din cartierele mărginașe ori acolo unde diferența de nivel e mai mare, apa rece nu era ajunsă nici în cursul zilei de marți, spre disperarea locuitorilor, care timp de patru zile au avut de cărat apă de la fântâni – cei care au avut în apropiere, ori de la singurul izvor cu apă potabilă disponibil, unde erau cozi mai ceva ca la pâine, înainte de Revoluție.
Conform reprezentanților ACET din Gura Humorului, problema e de la presiunea apei, rezervoarele fiind golite în timpul avariei, iar după reluarea furnizării, umplerea acestora s-a făcut treptat, atât ca măsură de siguranță, cât și ca urmare a consumului mare din zonele unde apa a ajuns.
Singura zonă „favorizată” a fost cea a Voronețului, unde, printr-o serie de manevre executate de cei de la ACET, a fost asigurată cu prioritate furnizarea apei potabile și menajere, acolo desfășurându-se o parte din evenimentele din cadrul festivalului, cu invitați din mai multe zone.
„Avaria a fost definitivată de duminică seara, când am și reluat furnizarea apei, dar refacerea rezervei de apă în instalațiile de înmagazinare se face treptat. În funcție de asta crește și presiunea apei pe rețea și ajunge în cartierele mărginașe, unde există și diferențe de nivel. Dar marți seara ar trebui să ajungă apa la robinete în tot orașul”, spune George Purcăreață, directorul sucursalei ACET din Gura Humorului. Conform acestuia, în prima etapă a fost asigurată furnizarea apei cam în 60% din oraș, restul având de așteptat mai mult timp până când să beneficieze din nou de normalitate.
Între timp, cei care au avut de răbdat de sâmbătă fără o picătură de apă la robinete ori la toalete spun că s-au săturat de bătaia de joc a ACET, care zi de zi înregistrează avarii în oraș, distrugând străzile chiar și imediat după ce au fost reparate, lăsându-i fără apă cu zilele, în loc să fie făcute investiții și lucrări care să dureze și să le asigure un serviciu normal.
Magistrala de apă pe care s-a petrecut avaria și care are 50 de ani vechime urmează să fie schimbată printr-un amplu proiect cu finanțare europeană, care bate pasul pe loc de aproape doi ani, cu fel și fel de complicații, în vreme ce rețelele care trebuiau să fie schimbate „cedează” de la o zi la alta.