Comuna Cornu Luncii a găzduit, la finalul săptămânii trecute, o nouă ediție a Festivalului Produselor Tradiționale, un eveniment devenit deja o tradiție și o atracție pentru această zonă a județului. Desfășurat de Ziua Comunei Cornu Luncii, festivalul a fost organizat în apropierea sălii de sport din satul Brăiești, acolo unde primăria a amenajat o zonă acoperită cu umbrele tricolore pentru a-i adăposti pe participanți de căldura de afară. Și la ediția aceasta a festivalului, a șasea, gospodinele din Cornu Luncii și din localitățile învecinate, dar și foarte mulți producători locali s-au întrecut pe sine cu mâncărurile, preparatele, produsele alimentare și băuturile pe care le-au prezentat în cadrul festivalului.
Astfel, participanții la festival s-au putut delecta cu toșinei, sarmale cu păsat (crupe de porumb), mălai moldovenesc, sarmale cu urdă, plăcinte cu brânză, alivincă, prăjituri ca la bunica, pampușci cu pruni, tartă cu fructe, turtă cu julfă, platouri cu preparate de casă, dar și cu diferite sortimente de dulceață sau zacuscă, siropuri și sucuri naturale, pălincă, tescovină și rachiu. Iar pentru sarmale, unul dintre expozanți a avut și un mesaj special, respectiv „Unde-ai mai văzut matale, festival fără sarmale? Sarmale în foi de viță, fără cea de porc cărniță?”. O ofertă bogată au avut-o și bacii din Cornu Luncii, care au venit la festival cu brânză, caș și unt și au preparat miel la ceaun, berbec la proțap și balmoș. Tot în cadrul festivalului au fost prezenți și numeroși meșteșugari cu produse de lemn, icoane și alte produse tradiționale.
În deschiderea Festivalului Produselor Tradiționale, primarul din Cornu Luncii, Gheorghe Fron, le-a transmis un mesaj de bun venit gospodarilor și prietenilor din comună și din localitățile învecinate, din orașele și celelalte comune din județ, dar și din întreaga țară. „Este o zi mare pentru noi, este Ziua Comunei și avem a șasea ediție a Festivalului Produselor Tradiționale. Noi promovăm tot ce înseamnă produse tradiționale, meșteșuguri lăsate din moși strămoși și tot ce este mai frumos și ce avem de la părinți, bunici și de la străbunicii noștri. Vă invităm pe toți să mergeți să gustați din produsele specifice de casă, balmoș, tocăniță, berbecuți la proțap, sarmale cu urdă, sarmale cu păsat, prăjituri și foarte multe bunătăți pe care le fac gospodinele din comuna noastră și le-au pregătit acum. Mulțumim tuturor invitaților noștri”, a spus Gheorghe Fron. Printre invitații primarului din Cornu Luncii s-au numărat deputatul Gheorghe Șoldan, subprefectul Cristian Șologon, prorectorul Universității Suceava, Mihai Dimian, sau avocatul Mihai Ștefănoaia.
Gheorghe Fron a înmânat diplomele pentru 17 ”Cetățeni de Onoare” ai comunei
În cadru festiv, primarul Gheorghe Fron a înmânat diplomele pentru 17 „Cetățeni de Onoare” ai comunei. Noii cetățeni de onoare ai comunei Cornu Luncii sunt Petrică Negrea - proprietarul hotelurilor „Toaca Bellevue” din Gura Humorului și „Alpin” de pe Rarău, avocatul Mihai Ștefănoaia (cadru universitar la Universitatea Suceava), avocatul Adi Vasile Frijan, medicul stomatolog Teofana Elena Acîșoaie, Octavian Bistricean, zis și ”Americanu” (porecla îi vine după ce a locuit în SUA începând din anii 70, revenind recent în comună), medicul stomatolog Maria Lidia Condur, învățătoarele Ana Constantinovici și Filomița Grandel, educatoarele Elena Ilisei, Mariana Grandl, Elena Vlad și Elena Zaharia, profesorul asociat la Universitatea ”Dunărea” din Galați Mihaela Iacob, angajată în cadrul Ministerului Culturii, actorul Adrian Ancuța, Simona Maftei (medic la UPU Iași) și Cătălin Constantin Acasandrei. A mai fost acordată o diplomă post-mortem pentru Mircea Stoleru. În cuvântul său, Gheorghe Fron a precizat că toți cetățenii de onoare „au muncit foarte mult și acolo unde sunt ne reprezintă cu cinste”.
Primăria Cornu Luncii a sărbătorit 30 de familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie
Un alt moment emoționant a fost cel în care primarul Gheorghe Fron a premiat nu mai puțin de 30 de cupluri de aur din comună, care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Pentru cele 30 de cupluri a fost oficiată o slujbă religioasă de mulțumire. „Cu ocazia acestei aniversări le urez la mulți ani fericiți împreună”, le-a transmis Gheorghe Fron celor 30 de cupluri de aur, el precizând că aceste familii sunt un exemplu pentru întreaga comunitate. Primarul din Cornu Luncii le-a oferit celor 30 de cupluri de aur diplome și buchete de flori, după care toate familiile au fost invitate la o masă în incinta căminului cultural din Brăiești.